Izrael szíriaiakat menekített Jordániába

 

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel nyolcszáz szíriai aktivistát menekített titokban határa mellől Jordániába – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja a ynet vasárnap.

A nyolcszáz szíriai polgári aktivista és családtagjaik Szíriából történt éjszakai kimenekítését a honlap értesülése szerint az Egyesült Államok és európai országok kérték Jeruzsálemtől. A Fehér Sisakosok nevű, civilek mentésével foglalkozó aktivistákat és családtagjaikat később befogadja az Egyesült Királyság, Németország vagy Kanada.

Izraeli katonák hatoltak be szíriai területre

Az izraeli katonák Dél-Szíria harcok alatt álló részeiről mentették ki a szíriaiakat, akik életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a Damaszkusz által visszafoglalt területeken maradnak. Az aktivistákat izraeli autóbuszokon szállították át Jordániába, ahol az őket befogadó országokba történő további utazásukig tartózkodnak. Az akcióról hírt adó katonai közlemény hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra sem kíván beavatkozni a Szíriában zajló belső harcokba, és a damaszkuszi kormányt tekinti felelősnek minden ottani történésért.

Az éjszaka titokban Izrael szíriai határához érkező aktivistákat az izraeli hadsereg átvette, és az ország területén az őket szállító buszokat elkísérte a jordániai határhoz, ahonnan Jordániában folytatták útjukat. A humanitárius mentőakció részeként a nyolcszáz aktivista családjaikkal Jordániából továbbutazik majd az őket befogadó országok egyikébe.

Németország is több fehérsisakost fogad be

Nyolc fehérsisakost és családjaikat, mintegy ötven embert fogad be Németország azok közül, akiket vasárnap hajnalban mentettek ki izraeli segítséggel Szíriából Jordániába – tudatta vasárnap Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter. A Szíriából kimentett embereknek menedékkérelmet sem kell beadniuk, automatikusan menedéket kapnak Németországban.

A bajor konzervatív politikus a Bild című német tömeglapnak úgy fogalmazott: humanitárius kötelességének érzi, hogy védelmet biztosítson ezeknek az embereknek.

Heiko Maas német külügyminiszter, aki a mentőakcióhoz vezető diplomáciai egyeztetéseknek is részese volt, szintén a Bildnek hangsúlyozta: a fehérsisakos önkéntesek a szíriai konfliktus kezdete óta több mint 100 ezer emberéletet mentettek meg, emberségükért pedig sokan az életükkel fizettek. „Munkájuk ámulatra méltó és minden tiszteletet megérdemel” – húzta alá a szociáldemokrata politikus.

A Fehér Sisakosok egy civil védelmi szervezet, amelyet 2003-ban alapított mintegy háromezer önkéntes azért, hogy a civileket mentsék a polgárháború harcai sújtotta részeken.