Vörösre festett tenyérrel tüntettek Matteo Salvini ellen

 

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Olaszország miatt halnak meg migránsok a Földközi-tengeren. Közölte, soha nem adott olyan utasítást, hogy hagyjanak embereket a tengerbe veszni.

Vörösre festett tenyérrel tiltakoztak Rómában az olasz belügyminisztérium épülete előtt emberjogi aktivisták. A demonstrálók között egy német nem kormányzati szervezet (NGO), a Sea-Watch képviselője is részt vett. Az NGO-nak több hajója is részt vesz az illegális bevándorlók mentésében. Eddig több ezer afrikai szállítottak Olaszországba.

Kedden a spanyol Proactiva Open Arms nevű civil szervezet azzal vádolta meg a líbiai parti őrséget, hogy három embert sorsára hagyott a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint százötven kimentett társukkal együtt Líbiába. Az NGO-hajónak az olasz belügyminiszter kivételesen engedélyezte a kikötést, a Proactiva azonban úgy döntött, inkább a spanyol kikötőbe szállítják a migránsokat, mert attól tart, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajójukat.

Róma, 2018. július 18. Az olasz Radikális Párt (PR) támogatói pirosra festett tenyérrel tüntetnek a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által képviselt politikai irányvonal ellen a belügyminisztérium székháza előtt Rómában 2018. július 18-án. (MTI/EPA/Fabio Frustaci)

Az olasz Radikális Párt támogatói tüntetnek a Matteo Salvini olasz belügyminiszter politikai irányvonala ellen (Fotó: MTI/EPA/Fabio Frustaci)

A spanyol civil szervezet vezetője szerint azért halnak meg ennyien a Földközi-tengeren, mert Olaszország Líbiára bízta a tengeri mentést.

Matteo Salvini azonban visszautasította az olasz és a spanyol civil szervezetek vádjait, mondván, soha nem adott utasítást arra, hogy bárkit hagyjanak a tengerben meghalni. Az olasz belügyminiszter ismét leszögezte, hogy Olaszország nem folytat gyilkos migrációs politikát, és nem hagyja az embereket a tengerbe veszni.

Hozzátette: az embercsempészek megfékezése az egyetlen módja annak, hogy csökkenjen a tengeren életüket vesztők száma.