Moszkva válaszlépésekkel fenyeget diplomatái kiutasítása miatt

 

Válaszlépésekkel fenyegette meg Görögországot szerdán Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, válaszul arra, hogy Athén kiutasított orosz diplomatákat, akik szerinte megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodás.

„A mi álláspontunk az, hogy Görögország népének inkább párbeszédet kell folytatnia az orosz partnerrel, az oroszokkal, semmint eltűrnie az olyan piszkos provokációkat, mint amilyenekbe, sajnos, Athént belerángatták” – mondta sajtótájékoztatóján Zaharova. „Sajnos, természetesen, a politikáról van szó. Az ilyesmi dolgok nem maradnak következmények nélkül, nem tűnnek el nyomtalanul. Természetesen, sajnos, mindez csak beárnyékolja a kétoldalú kapcsolatokat (…) – tette hozzá az orosz külügyi szóvivő.

A Kathimerini című görög napilap a múlt szerdán írt arról, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt. A napilap cikke szerint az orosz diplomaták megpróbálták aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy ténylegesen megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a görög hatóságok azt közölték, hogy az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket próbáltak szervezni, hogy megakadályozzák Észak-Macedónia csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).

Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó terveket kommentálva arra a „viselkedésre” mutatott rá, amely „a Macedónia volt jugoszláv köztársasággal fennálló vitába való beavatkozásra irányult”. A görög kormányszóvivő megjegyezte: az orosz diplomaták kiutasítása egy „konkrét incidenssel”, és nem a két ország közötti viszonnyal kapcsolatos.