Újabb meghívó lehet Conte kijelentése

 

Kezdenek felülkerekedni a bevándorlóbarát politikusok az olasz kormányban – vélik elemzők, arra utalva, hogy Szicília fogadta a 450 bevándorlót szállító két hajót. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint az a megoldás, ha szétosztják a bevándorlókat az uniós tagországok között. Több civil szervezet már jelezte, hogy azonnal munkába állnak hajóik az afrikai partoknál.

Hétfő hajnalban kikötött az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok hajója több mint négyszáz migránssal a fedélzetén a szicíliai Pozzallóban. A főleg fiatal eritreai férfiakat az orvosok megvizsgálták, majd a helyi regisztrációs központba vitték őket, ahol megkezdődött fényképes azonosításuk. A csoportot két embercsempész is kísérte, őket az olasz hatóságok azonosították, majd őrizetbe vették.

Egy halászhajóval indultak útnak a migránsok pénteken, a cél pedig Európa volt. Amint olasz vizekre értek, a Frontex átvette a hajó utasait. Kikötni azonban – csak úgy mint korábban több hajó – nem tudott Szicíliában, mert Matteo Salvini megtagadta az engedélyt.

Pozzallo, 2018. július 16. A Protector, az Európai Unió határrendészeti ügynökségének, a Frontexnek a hajója illegális bevándorlókkal a fedélzetén a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkezik 2018. július 16-án hajnalban. A Protector és a Monte Sperone, az olasz parti őrség járőrhajója csaknem 450, Líbiából Európába igyekvő migránst vett a fedélzetére a Földközi-tengeren, Linosa szigetének közelében július 14-én. (MTI/EPA/Francesco Ruta)

A Frontexnek hajója illegális bevándorlókat szállít a szicíliai Pozzallo kikötőjébe (Fotó: MTI/EPA/Francesco Ruta)

Az olasz belügyminiszterrel szemben Giuseppe Conte olasz kormányfő vasárnap engedélyezte, hogy a nők, gyerekek és a betegek partra szálljanak. Conte egyben felszólította az Európai Unió tagországait, hogy a szolidaritás jegyében fogadják be a hajókon lévő migránsokat. A kormányfő kérésére szombaton Németország és Málta, vasárnap pedig Spanyolország, Portugália és Franciaország is jelezte, hogy kész átvenni egy ötvenfős csoportot.

Matteo Salvini hétfőn Moszkvában tárgyalt, onnan üzent az EU-nak. Úgy fogalmazott: a bevándorlók többségét vissza kell küldeni oda, ahonnan elindultak, vagyis Líbiába, Brüsszelnek pedig fel kell hagynia a képmutatással, és el kell ismernie Líbiát biztonságos származási országnak.

Egyezik a magyar és az olasz álláspont

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozásának szünetében arról beszélt: a magyar álláspont megegyezik az olasz kormányéval, miszerint a migrációt az induló országban kell megfékezni. A most kikötött hajó utasaival összefüggő olasz felszólítással kapcsolatban azonban megismételte: Magyarország a tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, de nem vesz át menedékkérőket.

Magyarország nem áll egyedül ezzel a döntéssel: Andrej Babis cseh kormányfő is visszautasította, hogy országa befogadja a migránsokat. Mint fogalmazott: ez nem lenne megoldás, csak ösztönzést adna az embercsempészeknek, és növelné a nyereségüket.

A két visegrádi ország álláspontjához csatlakozott Ausztria is. Sebastian Kurz osztrák kancellár levélben tájékoztatta Giuseppe Conte olasz kormányfőt, hogy Ausztria nem fogad be senkit az Olaszországba érkezett migránscsoportból.

Az új célpont Spanyolország

Az olasz partok helyett az embercsempészek új célpontja Spanyolország lehet. Január óta az ország déli részére legalább tizenötezer migráns érkezett. A spanyol kormány intézkedése pedig egyre növeli az országhoz érkező hajókat. A baloldali spanyol kormány ugyanis megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt.

A spanyol hatóságok tájékoztatása szerint Andalúziában migrációs válság fenyeget. Ennek ellenére a helyi Vöröskereszt vezetői, illetve egyéb civil szervezetek még mindig olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek sokak szerint csak ösztönzik a bevándorlókat. Pénzt ígérnek nekik, és segítik őket a tovább utazásban is.

Egyre többen Líbián keresztül indulnak útnak, azonban nem mindenki szerencsés. Legutóbb Tripolitól délre a líbiai rendőrség nyolc migránst, köztük hat gyereket talált holtan egy kamion rakterében.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének legfrissebb statisztikája szerint, július közepére elérte, sőt meghaladta az ötvenezret a tengeren Európába érkezők száma. Ezen belül viszont eltolódtak az arányok: a migránsok egyre nyugatabbra próbálnak átkelni a tengeren.

Az olasz kormány levélben fordult az Európai Bizottsághoz. Azt javasolta, hogy a Földközi-tengerre néző EU-s országokban központokat kellene létesíteni, ahova automatikusan szét tudják osztani az érkezőket. Az elmúlt napokban egy-egy hajó érkezett az olasz partokhoz, azonban előfordulhat az is, hogy Líbiában úgy alakul a politikai helyzet, hogy tízezrek kelnek útra.