Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát a lengyel államfő szerint

 

Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát válaszul Oroszország agresszív politikájára – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő keddi varsói sajtókonferenciáján, Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi helsinki csúcstalálkozóját kommentálva.

„Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, mert sajnos Oroszország agresszív politikája nem ért véget. Ez az agresszió nem csökkent semmilyen értelemben: Trump elnök bizonyára ugyanerre a következtetésre jutott” –vélekedett Morawiecki.

Újságírói kérdésre felelve, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok felmelegedése fenyegetheti-e a lengyel érdekeket, Morawiecki arról igyekezett biztosítani mindenkit, hogy az Egyesült Államok továbbra is Lengyelország legfőbb támasza biztonsági kérdésekben.

Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő (Fotó: MTI/EPA)

Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő (Fotó: MTI/EPA)

„Követtem a legfrissebb eseményeket, köztük a megbeszéléseket Helsinkiben, ahol az egyik elnök – a szomszédos államból – feltehetően arra próbálta rávenni az amerikai államfőt, hogy valamilyen engedményt tegyen. Ugyanakkor én nem vettem észre semmilyen engedményt, sem a Krím-félsziget annexiója, sem az ukrajnai háború tekintetében” –fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

Mint mondta, a Putyin-Trump csúcstalálkozó elérte a maga célját. Ugyanakkor hangsúlyozta, mindamellett, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország is saját célokkal rendelkezik, Varsó számára kielégítő biztosítékot jelentett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli csúcstalálkozója, amely hangsúlyt fektetett a NATO keleti szárnyának megerősítésére. „És ez az, amit a leginkább akartunk” – tette hozzá Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök rámutatott, hogy Trump egyértelműen bírálta az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésének projektjét, valamint a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását, hangsúlyozva: az orosz és az amerikai elnök továbbra is megosztott ezekben a kérdésekben.

„Ennek a két kulcsfontosságú országnak a vezetői egyszerűen kitartottak a korábbi álláspontjaik mellett” – mondta Morawiecki, és sajnálatosnak nevezte, hogy Putyin elnök nem változtatott a saját nézőpontján.