Palesztina legfontosabb problémája az izraeli telepespolitika

 

Az izraeli telepespolitikát nevezte Palesztina legfontosabb problémájának Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén Moszkvában.

Izrael telepesaktivitása számunkra a legnagyobb probléma. Ez nagyon veszélyes, megpróbálunk minden lehetséges eszközt felhasználni, hogy szembeszálljunk Izrael cselekedeteivel” – jelentette ki a palesztin elnök.

Szavai szerint ma a Közel-Kelet és Palesztina „nagyon bonyolult időket él át”, „egy új válság van kialakulóban”.

„Ez elsősorban Izraelnek azokkal a próbálkozásaival és terveivel áll összefüggésben, hogy újabb (zsidó) telepeket hozzon létre (a megszállt palesztin területeken)” – pontosított a palesztin elnök. Hangsúlyozta, hogy ez nagyon nyugtalanítja Palesztinát. „Emberek ezrei éjjel-nappal éberen figyelnek, hogy az izraeli vezetésnek ne sikerüljön megvalósítani terveit” – tette hozzá.

Abbász szerint a palesztin-amerikai kapcsolatok sincsenek „történetük legjobb időszakában„.

„Minden kapcsolatunkat leállítottuk az amerikaiakkal, ami azzal függ össze, hogy ők az évszázad alkujának nevezett tervüket próbálják megvalósítani. Ennek első lépése, véleményünk szerint, az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe” – jegyezte meg.

Abbász azt is felpanaszolta, hogy Washington szerinte úgy döntött, „leveszi a tárgyalóasztalról” a palesztin menekültek kérdését. „Általában véve elégedetlenek vagyunk, és ellenállunk azoknak az amerikai próbálkozásoknak, hogy ránk erőltessék a legkényesebb problémák (általuk kigondolt) megoldásait” – szögezte le.

Abbász, aki háromnapos munkalátogatásra érkezett Moszkvába, vasárnap megtekinti a moszkvai Luzsnyiki stadionban a labdarúgó-világbajnokság döntőjét a francia és a horvát válogatott között. A palesztin elnök elismerését fejezte ki Putyinnak a világbajnokság „példamutató megszervezéséért”.

Oroszország az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel együtt részese a 2001-ben az izraeli-palesztin békefolyamat támogatására létrehozott nemzetközi közel-keleti kvartettnek.