Trump: „álhír”, amit a Sun közölt

 

Donald Trump, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, pénteken Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt a brit kormányfők vidéki rezidenciáján, Chequersben.

A tárgyalások elé időzítve jelent meg az erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú jobboldali brit tömeglapban az elnökkel készül interjú, amelyben a The Sun idézete szerint az hangzott el, hogy ha Nagy-Britannia a Brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, amelyre London törekszik.

A pénteki chequersi kétoldalú megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Trump az óriási feltűnést keltő interjúról szólva kijelentette: „A sztori általánosságban rendben volt”, de kihagyták belőle „azokat a nagyszerű dolgokat”, amelyeket ő Theresa Mayről mondott. „Szerencsére mi is rögzíteni szoktuk, amit riportereknek mondunk. Ezt hívják álhírnek” – fogalmazott Trump. nem részletezve ugyanakkor, hogy a Sun által közöltek melyik része nem felel meg a valóságnak.

Trump a sajtótájékoztatón az NBC és a CNN amerikai televíziós társaságokat is álhírek közlésével vádolta meg, és nem is engedte, hogy a CNN tudósítója kérdést tegyen fel neki.

A The Sun pénteki beszámolója szerint Trump az interjúban azt mondta: ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.

A The Sun online kiadása az interjú szövegéhez több hangfelvételt is mellékelt, és ezeken ténylegesen elhangzottak azok a részletek, amelyeket a lap az elnöktől a brit kormány Brexit-stratégiájával kapcsolatban idézett.

Az amerikai elnök arra a javaslatcsomagra utalt, amelyeket Theresa May és kabinetjének tagjai a múlt pénteki, szintén Chequersben tartott kihelyezett kormányülésen fogadtak el az unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.