Európa megosztott a migráció megítélésében

 

Az illegális bevándorlás megítélésében rengeteg álláspont van az Európai Unión belül, és komoly törésvonal alakult ki a nyugati és keleti államok között – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Az európai uniós csúcson nem sikerült közös platformot kialakítani a bevándorlás kérdésében, de eredményként értékelhető, hogy a kötelező kvóták kérdése jövő májusig lekerült a napirendről – mondta a Nézőpont Intézet elemzője. Sok részletkérdésben nem sikerült megállapodniuk a tagállamoknak. A szakértő úgy vélte, hogy a jövő májusi európai parlamenti választás után lehet változás a kérdésben.

A magyar álláspont nyert teret

Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt fél évben a közép-európai és a magyar álláspont nyert teret, vagyis a segítséget kell kiszervezni oda, ahol érdemi hatást gyakorol a migráció megállítására.

A múlt heti Merkel–Orbán találkozón is szóba került ez a kérdés. A miniszterelnök arról is beszélt a találkozón, hogy az úgynevezett pull faktorokat, vagyis az Európába hívó tényezőket kell megszüntetni, és ennek módja, hogy a határzáron túl jogilag is definiálni kell a problémát.

Az elemző szerint sok ország azért sem képes azonosítani a migráció okozta problémákat, mert  nem tapasztalták meg a tömeges bevándorlás milyen gazdasági, társadalmi kérdéseket vet fel. Megjegyezte: a német belpolitikai válság magját is az képezte,  hogy az illegális bevándorlás kérdésében Angela Merkel kormánya rossz álláspontra helyezkedett három éve.

Addig, amíg az Európai Parlament összetétele nem fog megváltozni, addig hosszú távú megegyezés nem várható, és ez teret biztosít a nemzetállami megoldások sokszínűségének – tette hozzá.

120 ezer illegális bevándorló tartózkodik a Balkánon

Az adásban szóba került, hogy a Balkánon becslések szerint 120 ezer illegális bevándorló tartózkodik, akik vélhetően tovább akarnak menni.

Tóth Erik szerint a helyzet kezelésére az EU-integráció felgyorsítása lehet a válasz, és költségvetési támogatásban kell részesíteni ezeket az országokat, de amíg az unió cselekvőképességét nem állítják helyre, addig nem várható megoldás ebben a kérdésben sem.