A svéd választást is a migráció döntheti el

 

Egyre rosszabb a közbiztonság a svéd nagyvárosokban, különösen a migránsok által benépesített kerületekben. A skandináv ország az unió egyik legbefogadóbb tagállama. A tízmilliós országba 2015 óta csaknem 170 ezer migráns érkezett. A kezdetben befogadó szemlélet azonban mára megváltozott, amit jól mutat a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt megerősödése. Egy friss felmérésből pedig az is kiderült, hogy a három legnépesebb svéd nagyvárosban összességében a diákok negyvennégy százaléka migráns hátterű, ezek miatt is fontos lesz az őszi svéd választás.

Svédország hagyományosan bevándorlóország. A svéd jóléti állam jellemzője sokáig az volt, hogy befogadták a menekülteket, a segítségre szorulókat. Ez a mentalitás viszont most kezd megváltozni, mert a „jólétéről híres” északi országban elharapózott az erőszak. Az elmúlt két hétben minden második nap lelőttek egy embert – fejtette ki Flamm László külügyi szakértő, történész az M1 Ma este című műsorában.

Egy felmérés szerint a svédek negyvenkilenc százaléka szerint az ország legfontosabb problémája a migrációs válság, majd az egyre nagyobb bűnözés és a bevándorlók integrációs helyzete miatti aggodalom. A szakértő kitért arra is, hogy a svéd gazdaság jól teljesít. Így azokkal az államokkal ellentétben, ahol nincsenek jó gazdasági mutatók, a svédeknél valóban a bevándorlás és a migrációval kapcsolatos témák kerülnek előtérbe, hiszen a jó gazdaság miatt nem kell aggódniuk a polgároknak.

Flamm László szerint hasonlóan a német és osztrák választásokhoz itt is minden jel abba az irányba mutat, hogy a migráció témája dönti majd el a választást.

Koalíció kötésre is van esély

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt egyre jobban erősödik. A szakértő elmondta: korábban a mérsékelt-jobboldali tábor kategorikusan elzárkózott attól, hogy a Svéd Demokratákkal koalíciót alkossanak, jelenleg azonban „megfordult a kocka”, ugyanis a legnagyobb ellenzéki párttá lépett elő a Svéd Demokraták. Korábban egy mérsékelt konzervatív párt uralta mindig a második helyet, azonban ez a konzervatív párt mondja azt, hogy elképzelhető a koalíció a Svéd Demokratákkal – fogalmazott a szakértő.

Flamm László hozzátette: a Svéd Demokraták két százalékra vannak a kormányzó Szociáldemokratáktól. A kérdés az, hogy ki fogja megnyerni a választást, illetve az, hogy vajon egyedül fog-e kormányozni, – ami nem ritka eset Svédország történetében – vagy pedig koalíciót kell alkotni.

Kormányra kerülhetnek a Svéd Demokraták

A külügyi szakértő szerint a Svéd Demokraták előretörésének egyik sikere az, hogy a svéd jóléti állam tabuit folyamatosan bontogatják. Ez azt jelenti, hogy amihez hozzászoktak korábban a svéd választópolgárok, azt a párt kategorikusan kijelenti, hogy máshogy kell gondolkodni. A svéd választópolgár számára a legfontosabb szempontok a folyamatosság, kiszámíthatóság és a biztonság. Ezt a három szempontot most egyik hagyományos politikai párt sem tudja garantálni. Amennyiben a Svéd Demokraták meg tudják győzni választópolgáraikat arról, hogy nem kell irtózni a változásoktól, akkor akár meg is nyerhetik a választásokat.

A szakértő hozzátette: két hónap van hátra, azonban a tendencia az, hogy a Svéd Demokraták a második helyen állnak a népszerűségi listán.

Címlapképünk illusztráció!