Újabb migránsáradat a Nyugat-Balkánon

 

Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról. Erősödik a migráció és új útvonalon jönnek az illegális bevándorlók – erről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter az M1-en. Szijjártó Péter elmondta: a hírek szerint a helyzet rosszabb lehet, mint 2015-ben. Közben Boszniába is egyre több illegális bevándorló érkezik. Bihácson a helyiek tartanak a helyzet további romlásától, ugyanis újraindult a vasúti közlekedés a város és a bosnyák főváros között.

Az Una folyóban tisztálkodnak a migránsok, a játszótéren pihennek, de legtöbben az egyik romos diákszálló udvarán felállított sátrakban várakoznak.

Naponta közel ötven-hetven újabb illegális bevándorló érkezését regisztrálják. A hatóságoktól kapott adatok szerint a múlt héten hétszáz új migráns érkezését regisztrálták. A migránsok átutazóban vannak Boszniában, a legtöbben valamelyik európai országba tartanak – mondta a Nemzetközi Migrációs Szervezet külterületi koordinátora.

A hivatalos adatok szerint több ezer bevándorló tartózkodik jelenleg is a városban, számuk napról napra tovább nőhet. Eddig kizárólag menetrendszerinti buszokkal érkeztek a bosnyák fővárosból.

Az M1-nek több migráns úgy nyilatkozott: Angela Merkel német kancellártól várják, hogy megnyissa előttük Európa határait.

Hétfőn azonban újraindult a közvetlen vasúti járat Szarajevó és Bihács között. Ennek a bevándorlók is örülnek, napok óta egyre többen érdeklődnek közülük a menetjegyek iránt.

Egy helyi nő úgy fogalmazott: félnek, hogy mostantól vonattal is érkeznek majd a migránsok, hiszen többen elférnek. Véleménye szerint a határon hatékonyabban kellene feltartóztatni őket.

A város polgármestere a Híradónak arról beszélt: a közvetlen járat nem csak a gazdaságot fogja erősíteni, hanem tovább romlik majd a migrációs helyzet is.

Rosszabb lehet a helyzet, mint 2015-ben?

Erősödik a migráció, új útvonalon jönnek az illegális bevándorlók. Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról – erről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter az M1-en. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a hírek szerint a helyzet rosszabb lehet, mint 2015-ben volt.

A miniszter leszögezte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a védelmi vonalak minél délebbre legyenek, ehhez pedig minden segítséget meg kell adni a balkáni országoknak.