Huszonkét évre ítélték a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás kitervelőjét

 

Egy washingtoni bíróság terrorista tevékenység vádjával 22 évi börtönbüntetésre ítélte Ahmed Abu Hattala líbiai szélsőségest, aki az amerikai igazságszolgáltatás szerint a bengázi amerikai konzulátus ellen 2012-ben elkövetett fegyveres támadás kitervelője és irányítója volt.

Egy másik bíróság tavaly novemberben már kimondta a férfi bűnösségét az említett terrorcselekmény ügyében, mivel e támadás kitervelőjének és irányítójának tartotta, ugyanakkor felmentette őt a legsúlyosabb vádak alól. A vád képviselői ugyanis nem tudták kellőképpen bizonyítani, hogy Hattala közvetlenül részt vett volna az iszlamista terrorakció áldozatául esett Chris Stevens amerikai nagykövet, a külügyminisztérium egy másik alkalmazottja és két tengerészgyalogos halálához vezető cselekményekben.

Az ügyészek azzal vádolták Hattalát, hogy ő irányította a terrortámadást, valamint térképeket és más vagyontárgyakat rabolt el a bengázi amerikai képviseletről. A mostani ítélet éppen a bizonyítékok nem eléggé megalapozott volta miatt lett enyhébb, mint amilyet az ügyészség követelt, ez utóbbi ugyanis életfogytiglani börtönbüntetést kért a negyvenhat éves Hattalára.

A líbiai milicista, aki az Abu Ubida bin Dzsara nevű milícia vezetőjének mondja magát, kezdettől fogva tagadta bűnösségét. Korábbi interjúiban elismerte ugyan, hogy valóban a helyszínen volt az incidens idején, de cáfolta, hogy ő irányította támadást.

A 2012. szeptember 12-i támadás az egyik fő témájává vált a 2012-es amerikai elnökválasztási kampánynak, a republikánusok ugyanis azzal vádolták Barack Obama elnök kormányát, hogy az ügyben szándékosan félrevezeti a közvéleményt, és akadályozza a kongresszus által indított vizsgálatot. A kongresszus egyes tagjai különösen hevesen bírálták a történtek kezelése miatt Hillary Clinton akkori külügyminisztert.

Az ügy tavaly októberben kezdődött tárgyalása azonban mentes volt a politikai intrikáktól. Ez volt az elmúlt évek egyik legjelentősebb, polgári bíróság által tárgyalt terroristapere az Egyesült Államokban, miközben Donald Trump elnök kormánya azt hangoztatta, hogy az ilyen gyanúsítottakat jobb lenne a guantánamói katonai börtöntáborba zárni.