Zeman szerdán nevezi ki az új cseh kormányt

 

Zeman találkozott Andrej Babis kormányfővel, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökével, valamint Jan Hamácekkel, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével.

A kormányfő már korábban elmondta: a kabinet miniszterjelöltjeinek névsorát hivatalosan hétfőn küldi el a köztársasági elnöknek. A névsorban ott lesz Miroslav Poche neve, akit a szociáldemokraták külügyminiszternek jelöltek és akinek kinevezését Zeman már előre elutasította.

Prágában azzal számolnak, hogy Zeman elutasítja Poche kinevezését és a külügyi tárcát ideiglenesen Hamácek fogja vezetni, aki egyébként belügyminiszter lesz. Zeman vasárnap azt mondta, nem ellenezné, ha Poche a külügyminiszter helyettese lenne. A 15 tagúra tervezett kormányban a szociáldemokratáknak öt minisztere lesz.

Babis első, kisebbségi kormánya januárban nem kapta meg a parlament bizalmát és megbukott. A második Babis-kormányt most az ANO és a CSSD koalíciója alakítaná meg, amely Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) külső támogatásával szerezne bizalmat a parlamenti alsóházban.

Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. A KSCM már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. Az ANO és a CSSD koalíciós szerződést írnak alá, míg az ANO és a KSCM kormányzati együttműködését egy megállapodásban fogják rögzíteni.

A hatályos szabályok szerint a kinevezett cseh kormánynak egy hónapja van arra, hogy programját a parlamenti alsóház elé terjessze és bizalmat kérjen maga számára a testülettől. Az eddigi nyilatkozatok szerint a bizalmi szavazásra június 11-én kerülhet sor.