Trump: Észak-Korea még mindig „rendkívüli fenyegetést” jelent

 

Észak-Korea változatlanul „rendkívüli fenyegetést” jelent az Egyesült Államokra – szögezte le Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő „országos vészhelyzetet”.

Az elnök alig pár nappal korábban – a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után – még azt mondta, hogy „Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent”, a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett “országos vészhelyzetet”, és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy „a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése” és a phenjani kormány politikája és cselekedetei „továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára”.

Az „országos vészhelyzet” 2008 óta van érvényben. Kim Dzsong Un a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója – ahogyan a héten fogalmazott – „a közeli jövőben” Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Washington és Szöul felfüggesztett két katonai kiképzési csereprogramot

Az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott abban, hogy meghatározatlan időre elnapol két katonai kiképző csereprogramot – adta hírül pénteken az Egyesült Államok védelmi minisztériuma. A megállapodás Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június eleji csúcstalálkozójának folyománya.

Dana White minisztériumi szóvivő közölte, hogy két olyan haditengerész-képző programról van szó, amelyeket eredetileg a következő három hónapban tartottak volna.

Ugyancsak White jelentette be e hét elején, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatot, és hogy a védelmi minisztérium leállította annak minden előkészítési munkáját. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Csendes-óceán térségében más országokkal tervbe vett katonai manővereket megtartják.