Bulgária az EU határainak haladéktalan lezárását javasolja

 

A soros EU-elnöki tisztséget betöltő Bulgária azt fogja javasolni a vasárnapi brüsszeli uniós minicsúcson, hogy zárják le az Európai Unió külső határait - erről tájékoztatta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök telefonon Orbán Viktor magyar kormányfőt szombati bolgár médiajelentések szerint.

Boriszov elképzelése szerint ehhez a dél-európai EU-tagországoknak elsősorban azonnali technikai és pénzügyi segítséget kell kapniuk, továbbá meg kell erősíteni a Frontex európai uniós part- és határvédelmi ügynökségének jelenlétét.

Boriszov ezentúl javasolni fogja menekültközpontok létesítését is az EU területén kívül. Ott kell megvizsgálni, hogy a migránsok közül kik kaphatnak menekültstátuszt.

Azokat a migránsokat, akik illegálisan érkeztek az EU-ba, és nem jogosultak menekültstátuszra, a bolgár miniszterelnök elképzelése szerint gyorsan vissza kell küldeni a hazájukba vagy az első biztonságos országba, amelyen keresztül az EU területére érkeztek. Bulgária Görögországhoz, Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan nem ért egyet azzal, hogy azokat a migránsokat, akik már az EU-ban vannak, azokba az országokba küldjék vissza, ahol először regisztrálták őket. „Ez megnehezítené ezeknek az országoknak a helyzetét” – figyelmeztetett Boriszov.

A német kormánykoalíció részét képező bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) tartozó Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter terve szerint a német határon elutasítanák azokat a menedékkérőket, akiket korábban egy másik EU-tagországban regisztráltak. A CSU vezetősége a hónap végéig adott határidőt az ezzel egyet nem értő Angela Merkel német kancellárnak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, hogy az általa előnyben részesített „európai megoldást” megtalálja. A vasárnapi brüsszeli minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagállam állam- és kormányfői tanácskoznak egy ilyen lehetséges európai megoldásról.