Vezető szerepet tölt be a migrációs válság megoldásában az ET?

 

Az Európát sújtó migrációs válság megoldásában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tölt be vezető szerepet az osztrák kancellár szerint: „Tusk az, aki velünk együttműködik az Európai Unió külső határainak védelmében” – jelentette ki Sebastian Kurz Bécsben pénteken, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélése előtt.

Vasárnap Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének meghívására, több uniós tagállam vezetőjének részvételével mini-csúcstalálkozót tartanak migrációs és menekültügyi kérdésekről. Donald Tusk elhatárolódott a jövő heti hivatalos uniós csúcstalálkozó előtt pár nappal tartandó informális munkaértekezlettől, amelyen a Visegrádi Négyek országcsoport tagjai sem vesznek részt. A találkozót Angela Merkel német kancellár kezdeményezte, aki – sajtókommentárok szerint – a rá nehezedő belpolitikai nyomás miatt azon igyekszik, hogy a menekültválság kezelésére legalább valamiféle kezdetleges „európai megoldást” találjon a jövő csütörtöki, félévzáró EU-csúcstalálkozóig.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a bécsi kancellária épületében 2018. június 22-én (MTI/EPA/Michael Gruber)

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a bécsi kancellária épületében 2018. június 22-én (MTI/EPA/Michael Gruber)

Sebastian Kurz ugyan elutazik vasárnap Brüsszelbe a tanácskozásra, de igen visszafogottan nyilatkozott eddig arról, hogy mennyi esélyt lát a sikerre. Donald Tusk bécsi látogatásán elmondta: szeretne tájékozódni az osztrák kancellárnál arról, hogy mit gondol a többi országgal, a V4-csoport tagjaival folytatott együttműködésről. A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta: örül neki, hogy „közös gondolkodás” formálódik Európában a menekültpolitikáról. Szerinte a jövő heti EU-csúcstalálkozó legfontosabb prioritása a külső határok védelmének kérdése. „A migrációs válság megoldásának ez az első feltétele” – emelte ki Tusk.

Július 1-jén hat hónapra Ausztria veszi át az EU soros elnökségét. Szeptemberben Salzburgban informális migrációs csúcstalálkozót terveznek, és Kurz várakozásai szerint legkésőbb ekkorra már előrelépéseket fognak elérni az európai migrációs politikában.