Jogsértésnek tartja a vasárnapi minicsúcs összehívását Orbán Viktor

 

A miniszterelnök megerősítette: a V4-ek nem vesznek részt az Európai Bizottság elnöke által összehívott megbeszélésen, mert azt csak az Európai Tanács elnökeként tehetné meg. Lapértesülések szerint a hétvégi egyeztetés valódi célja, hogy megsegítsék Angela Merkelt. A német kancellárt saját koalíciós partnere támadja bevándorláspolitikája miatt. Horst Seehofer két hetet adott a kancellárnak a helyzet rendezésére. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke kilátásba helyezte a kormánykoalíció felbontását a menekültügy körüli viták miatt.

Horst Seehofer óva inti Merkelt, hogy a köztük lévő migrációs vita miatt leváltsa – erről írt a Passauer Neue Presse. A német napilapnak adott interjúban a belügyminiszter úgy fogalmazott: világpremier lenne elbocsátani egy olyan minisztert, aki törődik országa biztonságával és rendjével.

A politikus hangsúlyozta: én vagyok a Keresztényszociális Unió elnöke, amelyik a három koalíciós párt egyike, és a pártom teljes támogatását tudom magam mögött. A bajor politikus hozzátette: ha a kancellári hivatalban valaki elégedetlen lenne a szövetségi belügyminiszter munkájával, akkor véget kell vetni a koalíciónak – fogalmazott Horst Seehofer.

Angela Merkel koalíciós partnere, a bajor CSU párt elnöke, Seehofer a jövő heti uniós csúcsig adott időt a migrációs vita rendezésére. A német kancellár kedden a francia elnökkel egyeztetett, és valószínűleg Angela Merkel kérésére hívott össze egyfajta minicsúcsot a migráció ügyében vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A hétvégi, brüsszeli tárgyalás – sajtóhírek szerint – nem szól másról, mintsem hogy megsegítsék Angela Merkelt. Az egyeztetés azonban számos uniós tagállam ellenállását váltotta ki. A Libanonban tárgyaló német kancellár már nem is csúcstalálkozónak, hanem munkamegbeszélésnek nevezte az egyeztetést.

Van különbség a tagállamok között migráció terén

Vannak, akik szerint nem kell megvédeni a határokat, mások szerint pedig meg kell – vázolta fel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, milyen különbségek vannak az uniós tagállamok között a migráció terén. A vasárnapi brüsszeli minicsúcsról szólva megerősítette: azon a visegrádi négyek nem vesznek részt.

A miniszterelnök azt mondta: megbomlott az unió alkotmányos rendje, ugyanis a Európai Bizottság átértelmezte a szerepét.

Orbán Viktor napközben a parlamentben fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét. A megbeszélésen áttekintették a jövő hétvégi hivatalos EU-csúcson napirendre kerülő témákat, mindenekelőtt a migráció kérdését.

Tizenhat tagállam részt vesz

Eddig tizenhat európai uniós tagállam vezetője jelezte, hogy részt vesz a vasárnapra összehívott informális migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben – tájékoztatott az Európai Biztosság illetékes szóvivője.

Alexander Winterstein a brüsszeli testület sajtóértekezletén elmondta, hogy az eredetileg tervezett nyolc állam – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország – mellett az utóbbi két napban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a találkozó nyitott minden tagállam előtt, de nem kötelező részt venni rajta, minthogy a jelenlévők nem fognak döntéseket hozni. Hozzátette: az egyeztetés után nem várható sajtótájékoztató, az egyes országok állam-, illetve kormányfői azonban nyilatkozhatnak.

Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz. Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.