Bécs és Róma létrehozná a cselekvők szövetségét

 

Egyre élesebb kritikát fogalmaznak meg az európai politikusok az unió és Angela Merkel eddigi elhibázott bevándorláspolitikájával szemben. Az osztrák belügyminiszter kijelentette: túl sok időt vesztegettek eddig egy olyan rendszerre, amit az embercsempészek irányítottak. Az olaszok pedig ismét leszögezték: országuk a jövőben nem működhet migránstáborként. A feszültség egyre érezhetőbb a jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt.

Csütörtök hajnalban több tucat migráns várt a római bevándorlási hivatal előtt arra, hogy kinyisson. A körülöttük lévő sok szemét annak a jele, hogy régóta ott várakozhatnak már. Mindnyájan az elsők között szeretnének bejutni az épületbe, a hivatal ugyanis naponta csupán húsz kérelmet vesz át.

Olaszországban csak tavaly 127 ezren kértek menedéket, ami az összeurópai menedékkérelmek közel húsz százaléka. Az ország azonban nem kér a gazdasági bevándorlókból, akik jól szervezett embercsempész-hálózatokon keresztül érkeztek a kontinensre.

Az új olasz kormány ezt az álláspontot az elmúlt hetekben többször is nyíltan kimondta. Az osztrák kormánnyal közösen szerdán, római tanácskozásukon meghirdették a cselekvők szövetség létrehozását. Ez annyit jelent, hogy eltökélt szándékuk minél hamarabb változást előidézni az európai migrációs és bevándorláspolitikában.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy fogalmazott: a cél a külső határok védelme. A problémát nem megosztani kell az európai nemzetek között, hanem megoldani. Amennyiben valaki Európában úgy gondolja, hogy Olaszországnak továbbra is migránstábornak kell lennie, akkor az nem értett semmit – fogalmazott az olasz belügyminiszter, majd bejelentette: hamarosan Líbiába utazik, hogy a befektetések ösztönzéséről tárgyaljon az afrikai ország vezetőivel.

Az osztrák belügyminiszter, Herbert Kickl ugyanakkor arról beszélt: Ausztria július elsejétől az Európai Unió soros elnökeként az unióban elutasított, de származási országaik által vissza nem fogadott menedékkérőknek létrehozandó központok felállítását sürgeti a balkáni államokban.

Az osztrák alkancellár szerint Európa most esélyt kapott a paradigmaváltásra.

Hans-Christian Strache úgy fogalmazott: a legfontosabb az, hogy Európa lehetőséget kapjon Angela Merkel elhibázott befogadási politikájának kijavítására. Hangsúlyozta: világos üzenetet kell megfogalmazniuk, hogy értelmetlen illegális útvonalakon keresztül Európába jönni bárkinek, hiszen így nem kaphat menedékstátuszt.

Strache utalt a szerdai linzi találkozóra, amelyen az osztrák és a bajor kormány is egyeztette álláspontját a migráció kérdésében. Németországban ugyanis éles vita támadt a menedékkérők egyes csoportjainak a német határokon történő visszafordításáról. A kancellár továbbra is európai megoldást sürget, a belügyminiszter viszont egyoldalúan vezetné be a szigorításokat.

„Nem Merkelnek akarunk segíteni, hanem az olaszoknak”

A migráció lesz az egyetlen napirendi pontja a vasárnapra összehívott brüsszeli minicsúcsnak is. Bár a találkozóra csupán néhány, a migrációs válságban közvetlenül érintett ország kapott meghívót, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt üzente, az informális találkozón más országok is részt vehetnek. A brüsszeli találkozót eredetileg szűk körűnek szánták, de aztán más tagállamok is jelezték, hogy nem akarnak kimaradni, az eredetileg is meghívott Olaszországból pedig azt üzenték: ők nem Merkelen akarnak segíteni, hanem az olaszokon.

Egy hét múlva pedig hivatalos uniós csúcsot tartanak Brüsszelben. Angela Merkelnek ennyi ideje maradt, hogy felmutasson valamilyen európai megoldást, különben még az eddigieknél is nagyobb bajba kerülhet Németországban. Az elmúlt 24 órában is minden szinten folytatódott a befogadó és a bevándorlást ellenző tábor csatája az unióban. Az olasz és osztrák vezetők például azt üzenték, hogy teljes fordulat kell, és Európának ki kell javítania „Angela Merkel elhibázott politikáját”.

Angela Merkel német kancellár egyébként csütörtökön Jordániában arról beszélt az ottani német egyetem hallgatói előtt, hogy szerinte Németországnak nyitottnak kell maradnia, ugyanakkor elismerte, hogy a bevándorlást szabályozni kell.

Összességében azt mondanám, hogy Németország továbbra is biztonságos ország, bár voltak olyan esetek, amikor külföldi állampolgárokat támadtak meg, de voltak olyanok is, amikor a menekültek például fiatal lányokat gyilkoltak meg – ismerte el Angela Merkel. A kancellárt jelenleg a saját koalíciós partnere támadja migrációs politikája miatt. A bajos CSU a következő uniós csúcsig, vagyis jövő péntekig adott időt neki az érezhető változásokra.

Kapcsolódó tartalom