Ismét Pekingben tárgyalt Kim Dzsongun

 

Kétnapos látogatásra Kínába érkezett Kim Dzsongun észak-koreai vezető, ahol kedden Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.

Kim idén harmadszor keresi fel országa legfőbb szövetségesét, előzőleg márciusban és májusban járt Pekingben. Az észak-koreai vezető Pekingbe érkezéséről ezúttal a látogatás napján közölt hírt a kínai állami média.

A Nikkei japán napilap azt írta, Kim Dzsongun a kétoldalú együttműködés kérdéseit akarja áttekinteni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Donald Trump amerikai elnökkel tartott múlt heti szingapúri csúcstalálkozójának fényében.

Az észak-koreai vezető Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával.

Talien, 2018. május 9. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. május 9-én közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a kommunista Koreai Munkapárt első titkáráról az északkelet-kínai Talien városba érkezésekor 2018. május 8-án. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsongun Kínában (MTI/EPA/KCNA)

Amerika felfüggeszti a közös hadgyakorlatokat Dél-Koreával

Washingtonban hétfő este jelentették be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti hadgyakorlatok felfüggesztését szingapúri csúcstalálkozójukon ajánlotta fel Donald Trump amerikai elnök  Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek. Ezt maga az amerikai elnök jelentette be a találkozó után, mondván, a hadgyakorlatokat mindaddig felfüggesztik, amíg a kétoldalú tárgyalások a megfelelő mederben haladnak.

Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője korábban közölte: a Pentagon leállította „a hadgyakorlat minden tervezési munkálatát”. A későbbre tervezett hadgyakorlatokról azonban azt mondta: egyelőre nem született döntés.

További tárgyalásokat helyeztek kilátásba

A Pentagon hétfői tájékoztatójával egy időben Mike Pompeo egy detroiti előadásában azt mondta: valószínűleg „nem túl sokára” ismét Phenjanba, az észak-koreai fővárosba látogat, hogy a további kétoldalú tárgyalások részleteiről egyeztessen.

Hszi Csin-ping kedden méltatta Kim Dzsongunt pekingi találkozójukon a szingapúri csúcs kedvező eredményeiért. A kínai állami média szerint Hszi Csin-ping üdvözölte, hogy Kim Dzsongun megegyezett Donald Trumppal Észak-Korea atommentesítéséről és lefektette a két ország közti békéhez vezető út alapköveit.

A kínai elnök mindazonáltal leszögezte: Peking eltökélt a Phenjannal ápolt kapcsolatok megerősítésében és fejlesztésében, a kínai emberek barátsága az észak-koreai emberekkel, illetve Kína támogatása a szocialista Észak-Korea részére nem fog megváltozni.

A kínaiak megismerhették a világot

Hszi Csin-ping üdvözölte azt is, hogy Phenjan gazdaságpolitikája a reformok irányába halad, és emlékeztetett: a kínai nyitási és reformfolyamatnak köszönhetően a kínaiak megismerhették a világot.

A szingapúri csúcs után széles körben számítottak Kim pekingi látogatására, hiszen Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese. Pekinget azonban feldühítette Phenjan rakéta- és atomkísérletei, az ázsiai óriás szankciókat is hozott Észak-Koreával szemben, amelynek nagy szüksége van a kínai kereskedelemre és támogatásra.