Erős unió csakis versenyképes tagállamokra épülhet

 

Erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Stockholmban a visegrádi országok és a nyolc észak-európai, illetve balti államból álló (NB8) országcsoport külügyminiszteri ülésének sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy az Európai Bizottság bizonyítványa az utóbbi években „nem a legfényesebb”. A stockholmi külügyminiszteri értekezletre olyan időszakban kerül sor, amelyben első alkalommal csökken az EU tagállamainak létszáma – célzott Nagy-Britannia távozására a közösségből.

Hozzátette, hogy a transzatlanti kapcsolatok is senyvednek, bár elszakíthatatlanok. Emiatt az EU igen nagy nehézségekkel és kihívásokkal szembesül, miközben versenyképessége gyengül, ráadásul gyorsan – tette hozzá.

A visegrádi négyek józan politikát tudnak felajánlani

A visegrádi négyek olyan józan politikát tudnak felajánlani, amely például a gazdaság terén alacsony adókat, fegyelmezett költségvetési politika felmutatását jelenti – hangsúlyozta. Ám mindenekelőtt a legfontosabb feladat az európai polgárok biztonságának helyreállítása – tette hozzá Szijjártó Péter.

Jelezte, hogy az észszerűségen alapulót politika világosan kidomborítja az Észak- és Közép-Kelet-Európa közötti együttműködés pontos területeit. Megjegyezte, hogy a V4-ek a szabadkereskedelem hívei, és támogatják az EU bővítését különös tekintettel a Nyugat-Balkánra.

A miniszter a jövőre esedékes európai parlamenti (EP-) választásokra utalva hangsúlyozta, hogy a legfontosabb döntést Európa jövőjéről az embereknek kell meghozniuk.

A Velencei Bizottság azt kérte, hogy a magyar parlament ne fogadja el a Stop Sorost

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar Országgyűlés az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleményét nem mérlegelve szavaz-e a Stop Soros törvénycsomagról, Szijjártó Péter úgy válaszolt: „a szavazásra szerdán sor kerül, és parlamenti csoportunk a törvényjavaslat mellett szavaz majd”.

A Velencei Bizottság azt kérte, hogy a magyar parlament ne fogadja el a Stop Soros törvényt a bizottság pénteken esedékes véleményének közzététele előtt, de legalább vegye figyelembe a véleménytervezetében megfogalmazott, a magyar hatóságoknak már korábban elküldött ajánlásokat.