A migráció elkerülhetetlen és szükséges az ENSZ főtitkára szerint

 

Minden országnak joga van saját migrációs politikát kialakítani, feltéve, ha tiszteletben tartják a migránsok emberi jogait – tette hozzá a főtitkár, aki szerint ezen a területen a nemzetközi együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban.

Guterres a migráció szükségességére egy személyes példát hozott fel, miszerint az ő 95 éves édesanyja szociális gondozók állandó segítségére szorul, de hazájában, Portugáliában erre a feladatra nem lehet találni hazai munkaerőt, csak bevándorlókat.

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Cyril Zingaro)

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Cyril Zingaro)

 

„Ha pedig a migráció szükséges, akkor jobb, ha azt szervezetté, szabályozottabbá teszik, úgy zajlik, hogy az országok együttműködnek egymással, és ennek a folyamatnak mindenki nyertese legyen, különösen azok a migránsok, akik ma reménytelen helyzetben vannak” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

Decemberben újabb nemzetközi konferenciát tartanak Marrákesben a migrációról – ilyet rendeztek legutóbb május elején –, és ezen az értekezleten várhatóan elfogadnak egy globális megállapodást a „biztonságos, szervezett és rendszeres migrációról” – értesült az AFP francia hírügynökség.

Guterres beszélt a világban zajló konfliktusokról is. Az erőszakos konfliktusba sodródott országok száma 30 éve nem volt olyan nagy, mint most, és az ezekben megölt emberek száma a tízszeresére nőtt 2005 óta – mondta. Az áldozatok száma alapján már háborúnak nevezhető véres konfliktusok száma pedig megháromszorozódott 2007 óta. Tavaly rekordnagyságú, közel 69 milliót ért el azok száma a világban, akik a háborúk, konfliktusok vagy üldöztetés elől elmenekültek otthonukból – tette hozzá.