Közös török és amerikai járőrözés lesz Észak-Szíriában

 

A korábbi megállapodás értelmében a török és az amerikai hadsereg hétfőn megkezdte a felkészülést a közös járőrszolgálatra a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrizte észak-szíriai Manbídzs kerület északi határán – jelentette az NTV török hírtelevízió helyszíni forrásra hivatkozva.

Az Anadolu török állami hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a török és az amerikai katonák Manbídzstól északra, a Szadzsu folyó mentén végzik az előkészületeket. Az értesülés alapján a következő napokban több hasonló koordinációs gyakorlatra kerül sor Manbídzs északi, valamint nyugati részében.

Ankara szemében az YPG a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szakadár terrorszervezet. A hírt a török haderő is megerősítette. A vezérkar Twitter-fiókján azt írta, hogy a felkészülés helyszínéül az Eufráteszi Pajzs fedőnevű korábbi török hadművelet és a Manbídzs kerület között húzódó vonalat jelölte meg.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn a dél-törökországi Antalyában újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a török katonák már elkezdtek bevonulni Manbídzs belsőbb területeire is, amelyet eközben az YPG el fog hagyni. „Manbídzs rövid időn belül megtisztul a terrortól” – fogalmazott. Ankara célja, hogy az YPG ellenőrizte térségekben stabilitást teremtsen – tette hozzá.

Az Anadolu hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy török páncélkocsik jelentek meg az észak-szíriai Dzserablúszt és Manbídzsot elválasztó Szadzsu folyónál. A hétfői gyakorlat három órán át tartott – írta a hírügynökség.

Június 4-én Cavusoglu és amerikai hivatali kollégája, Mike Pompeo Washingtonban jóváhagyta a Manbídzs kerület ellenőrzésére vonatkozó közös ütemtervet, amelynek értelmében az YPG kivonul onnan, a terület ellenőrzését pedig a török és az amerikai hadsereg együttesen fogja ellátni, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás. Az Anadolu beszámolója alapján Manbídzsot több mint 90 százalékban arabok lakják.

Az YPG 2016 augusztusában amerikai támogatással foglalta el Manbídzsot, amelyet addig az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tartott fennhatósága alatt.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségese Törökország között vitás kérdésnek számított az észak-szíriai Manbídzs kérdése, ahol az Ankara által terrorszervezetnek tekintett YPG mellett amerikai katonák is állomásoznak. Ankarát felbőszítette az is, hogy a kurd milíciát korábban Washington támogatta egyebek mellett fegyverszállítmányokkal.

A török haderő és helyi szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki csoport január 20-án nagyszabású offenzívát indított az YPG egy különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín ellen. A török vezetés emellett többször is kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.