A bolgár kormányfő szerint le kell zárni az EU határait a migránsok előtt

 

Bojko Boriszov bolgár kormányfő az Európai Unió külső határainak lezárására szólított fel hétfőn Szófiában az illegális migráció kapcsán – jelentette a BGNES bolgár hírügynökség.

„Az EU határainak azonnali lezárását javasoljuk. Azoknak, akik az EU-ba hivatalosan akarnak belépni, ezt a határátkelőhelyeken kell tenniük. Elengedhetetlen segítséget nyújtani azoknak az államoknak, amelyek az első vonalban vannak, hogy a migránsáradat a határátkelőhelyeken keresztül töténjék”– hangsúlyozta Boriszov.

„Amennyiben ezek a követelmények nem teljesülnek, a határsértőknek vissza kell térniük abba az országba, ahonnan jöttek” – húzta alá a bolgár miniszterelnök. Boriszov emlékeztetett: országa megbízható határellenőrzést alakított ki Törökországgal közös határán. Egyben súlyos hibának nevezte a EU-n belüli határellenőrzéseket.

A 24chasa.bg bolgár hírportál szerint Boriszov olyan javaslatot is előterjesztett, amely ösztönözné a migránsokat befogadó államokat, ahelyett, hogy büntetnék az ezt megtagadó országokat. Felvetése értelmében az EU minden egyes migráns befogadását 10 ezer euróval támogatná az erre hajlandó államok esetében.