Kiemelt fontosságú az uniós és nyugat-balkáni határvédelem?

 

Kiemelt fontosságúnak tartja az Európai Unió külső határainak, illetve a nyugat-balkáni térség határainak védelmét a Salzburg Fórum pénteken zárult bukaresti miniszteri értekezlete, amelyen a közép-kelet-európai országok képviselői megerősítették elkötelezettségüket az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelem iránt.

A zárt ajtók mögött tartott kétnapos miniszteri értekezletről kiadott közlemény szerint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia belbiztonsági vezetői aggodalmukat fejezték ki a nyugat-balkáni migrációs fejleményekkel kapcsolatban, és kifejezték hajlandóságukat a szoros együttműködésre, megelőző intézkedésekre és egymás támogatására migrációs válság esetén.

Illegális bevándorló partra szállásra vár – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Illegális bevándorló partra szállásra vár – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A bukaresti konferencián a most záruló féléves román elnökség összegezte az osztrák kezdeményezésre 2000-ben alakult belbiztonsági partnerség utóbbi másfél éves tevékenységét, amelyet a korábbi elnökséget ellátó Magyarországgal és Lengyelországgal közösen szerveztek. A tanácskozáson a migrációról, határigazgatásról, az informatikai rendszerek interoperabilitásáról, a rendőri együttműködés erősítéséről, az állampolgárbarát közösségi rendészet erősítéséről és a digitális bűnözés elleni védekezésről volt szó.

Ausztria az EU külső határainak védelmére helyezi a hangsúlyt

„Nem engedhetjük, hogy az embercsempészek döntsék el ki jön Európába” – mutatott rá a konferenciát záró sajtótájékoztatón Peter Goldgruber, az osztrák szövetségi belügyminisztérium főtitkára. Felidézte: Ausztria júliusban kezdődő uniós elnöksége során az Európai Unió külső határainak védelmére, a polgárait megvédő Unió eszméjére helyezi a hangsúlyt. Arról is beszámolt, hogy jövő héten a Salzburg Fórum embercsempészet elleni küzdelemmel foglalkozó, újonnan alakult munkacsoportja Bécsben tartja első ülését.

Peter Goldgruber, az osztrák szövetségi belügyminisztérium főtitkára (Forrás: Osztrák szövetségi belügyminisztérium)

Peter Goldgruber, az osztrák szövetségi belügyminisztérium főtitkára (Forrás: Osztrák szövetségi belügyminisztérium)

Valentin Radev bolgár belügyminiszter szerint példátlan válságot okozott az illegális migráció, de Európa most már sokkal felkészültebb, mint 2015-ben volt. A bolgár tárcavezető szerint sokat tehetnek az uniós tagsággal nem rendelkező nyugat-balkáni országok a földrész biztonságáért, de fontos, hogy ebben segítsék őket és uniós integrációjuk kilátásait világossá tegyék számukra. Carmen Dan, a házigazda Románia belügyminisztere beszámolt róla, hogy a magyar, osztrák, bolgár, és horvát küldöttség a szakminiszter vezetésével, a többi tagállam pedig magas rangú belügyminisztériumi tisztségviselőket delegálva vett részt a csütörtöki tanácskozáson, amelyen az Europol és az európai menekültügyi ügynökség és az Európai Bizottság is képviseltette magát.

Pénteken a Salzburgi Fórum „barátai”, vagyis Moldva és az uniós tagsággal még nem rendelkező nyugat-balkáni országok belbiztonsági vezetői is jelen voltak, akik a Frontex és más uniós szervek segítéségét kérték az embercsempész-hálózatok, kábítószer- és fegyvercsempészet elleni küzdelmükhöz, az ezekkel kapcsolatos pénzügyi nyomozásokhoz. A román belügyminiszter a más uniós országokban élő több milliós román közösségek sajátos helyzetére hivatkozva azt javasolta, terjesszék ki a más tagországokba operatív küldetésekben részt vevő rendőrök mandátumát, és nyissanak lehetőséget arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki az adott nyelvű közösséggel a bűnözés és az áldozattá válás megelőzése érdekében.