Új eljárásmódot dolgoztak ki az élelmiszerek kettős minőségének megállapítására

 

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszer-minőség megállapítására – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos tájékoztatása szerint a közös uniós eljárásmód segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezzenek a hasonló csomagolásban uniószerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására.

Mint elmondta, a tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt kidolgozott közös eljárás tényadatok segítségével fog rámutatni azokra az esetekre, amikor azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak szerte Európában. Az új vizsgálati módszer segíti a hatóságokat annak megállapításában, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az Európai Unió jogszabályainak megfelelő módon történik-e – közölte.

A biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság célja a fogyasztók jogainak egyértelmű megfogalmazása és megerősítése, ennek keretében a termékek kettős minőségével kapcsolatos, a fogyasztókat félrevezető tevékenységek betiltása. Fel kívánja készíteni az illetékes szervezeteket arra, hogy képviseleti alapon fellépjenek a fogyasztók nevében, valamint meg kívánja erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörét.

Elmondta azt is, hogy, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) koordinálása mellett az egyes EU-tagállamok laboratóriumai hamarosan elkezdik egy teljes európai tesztsorozat keretében alkalmazni az eljárást. Segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végéig közzé teszik. A tesztsorozat gyakorlati iránymutatással szolgál majd a fogyasztókat félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak – tette hozzá.