Támadást indítottak líbiai fegyveresek Haftár erői ellen két olajterminálnál

 

Támadást indítottak csütörtökön líbiai iszlamista fegyveresek az ország jelentős részét ellenőrző Halifa Haftár tábornok vezette - nemzetközileg el nem ismert - Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) állásai ellen a Líbia északi részén található Rász-Lánuf és esz-Szidr olajterminálok környékén. A megtámadott erők visszaverték a támadást – jelentette az Afrigatenews líbiai hírportál.

Az offenzívát csütörtök hajnalban indították meg a Bengázi Védelmi Brigádok (BVB) elnevezésű iszlamista milícia és a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormányhoz hű Ibráhim al-Dzsadrán hadúr csapatai, amelyek korábban ellenőrizték az ottani olajfinomítókat.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik meg nem nevezett mérnök elmondása szerint egy olajtartályt felgyújtottak Rász-Lánufban. Egy helyi hajózási ügynök beszámolója szerint a tartályhajók feltöltéseit fel kellett függeszteni.

Az esz-Szidrben található olajfinomítót lezárták a harcok miatt.

Az LNH katonáinak tüzérségi és légi támogatással sikerült visszaverniük a támadást, és üldözőbe vették a fegyvereseket.

Az ország keleti részét irányító Haftár tábornok vezette LNH 2016 szeptemberében vonta ellenőrzése alá a legfőbb exportkikötőknek számító, az úgynevezett olajfélhold partvidékén található Rász-Lánuf, esz-Szidr, Brega és ez-Zuveitína olajkikötőket. Bár a BVB harcosainak 2017 márciusában sikerült elfoglalniuk Rász-Lánufot és esz-Szidrt, Haftár katonái néhány nappal később visszavették őket.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba. Haftár elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt, amelyeket különböző kormányok, hadurak és fegyveres csoportok igazgatnak.