Az Aquarius útvonalat akar változtatni

 

Az Sos Mediterranée civilszervezet Twitter-bejegyzésben közölte csütörtökön, hogy a spanyol partok felé tartó Aquarius a rossz időjárási viszonyok miatt Szardínia felé változtatta meg útvonalát. A római kormány kizárta, hogy a hajó az olasz szigeten köthet ki.

Az Sos Mediterranée közlése szerint a hajó Szardínia keleti partja irányába tart a Földközi-tenger nyugati medencéjében tomboló viharok miatt. Egyelőre a sziget partvidéke mentén kíván haladni. Az Aquarius így tud védelmet nyújtani a fedélzetén tartózkodó embereknek, akik számára máskülönben a tengeri út elviselhetetlenné válna: “kimerültek, sokkos állapotban vannak és tengeri betegségben szenvednek” – olvasható a civilszervezet bejegyzésében.

Az Olaszország és Spanyolország közti tengerszakaszról jelenleg négy méteres hullámokat jelentenek.

Az Aquariust az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajója kíséri. Ezek vették át fedélzetükre a civil mentőhajón eredetileg tartózkodó migránsok többségét, az Aquariuson valamivel több mint százan utaznak. A várandós nőket és betegeket már korábban szicíliai kórházakba szállították.

Földközi-tenger, 2018. június 12. Az SOS Méditerranée civil szervezet felvételén migránsokat szállítanak csónakban a szervezet Aquarius nevű mentőhajója felé a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

Az SOS Méditerranée civil szervezet felvételén migránsokat szállítanak csónakban a szervezet Aquarius nevű mentőhajója felé a Földközi-tengeren (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött, miután  Spanyolországba felajánlotta, hogy fogadja őket Valencia kikötőjében.

Az Sos Mediterranée bejelentéseire reagálva Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, kizárja, hogy az Aquarius megváltoztathatja célállomását. A hajó „Spanyolországba fog érkezni” – jelentette ki Salvini. Megjegyezte, hogy az Aquarius általában akár négy, öt, vagy hatezer embert is  szokott szállítani és a hajó  fel van készülve a rossz időjárásra.

Matteo Salvini hozzátette: kizárólag a migránsokat szállítók felelősége, hogy emberek napokig a tengeren  hánykódnak.

Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa felhívást tett annak érdekében, hogy az Aquarius utasai minél kevesebb időt vesztegeljenek tovább a tengeren.

Továbbra is utasításokra várnak

Továbbra is utasításokra vár a Trenton nevű amerikai hadihajó, amely több mint 40 migránssal a fedélzetén jelenleg a szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegel – közölte csütörtökön az amerikai haditengerészet szóvivője. „Nemzetközi partnereinkkel egyeztetünk, hogy végleg rendezhessük ügyüket” – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a korábbi sajtóértesülésekkel szemben az amerikai hajó nem vett fedélzetére holttesteket. Mint mondta, a Líbia partjai előtt kedden véghez vitt mentési akcióban a tengeren sodródó 12 élettelen testet számláltak, de a halott hajótörötteket végül hátrahagyták.

Az amerikai hadihajó felkérte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át fedélzetéről a túlélőket. Az NGO ezt elutasította, mivel az olasz hatóságoktól nem kapott írásban biztosítékot arra, hogy a migránsokkal kiköthet egy itáliai kikötőben.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője szerint az amerikai flotta nápolyi támaszpontján állomásozó Trenton eddig nem kapott engedélyt arra, hogy befusson Augusta kikötőjébe. “Sürgetően szükség van arra, hogy beengedjék őket a kikötőbe. A túlélőknek azonnali segítségre van szükségük” – írta Di Giacomo a Twitteren.

Bírálói szerint az olasz vezetés időhúzási taktikát alkalmaz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól  a  nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.