Indítványt fogadott el az iráni kapcsolatépítés ellen a kanadai képviselőház

 

A kanadai parlament alsóháza elsöprő többséggel, kormánypárti képviselők támogatásával szavazta meg azt az ellenzéki javaslatot, amely felszólítja Ottawát, hogy azonnal szüntessen be minden tárgyalást és konzultációt Teheránnal a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról, holott a Trudeau-kormány korábban ezzel ellenkező célokat fogalmazott meg, és ápolni akarta a kapcsolatokat Iránnal.

Az ellenzéki indítvány 248 támogató voksot kapott, és csupán 45-en szavaztak ellene. A Garnett Genius konzervatív képviselő által benyújtott indítvány elítélte Iránt „a nemzetközi terrorizmus folytatódó pénzelése” miatt, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Hamenei ajatolláhot pedig amiatt, hogy a zsidók kiirtására szólított fel.  Az indítvány terrorszervezetnek nyilvánította az iráni hadsereg elitegységét, az Iszlám Forradalmi Gárdát.

A képviselők követelték, hogy haladéktalanul bocsássanak szabadon az iráni börtönökben fogva tartott minden kanadai állampolgárt és állandó kanadai lakóhellyel rendelkező személyt. „A mai szavazás elítéli a rezsimet, az Iszlám Forradalmi Gárda terrorszervezetté nyilvánítása pedig történelmi lépés volt” – jelentette ki Erin O’Toole, a konzervatív árnyékkormány külügyminisztere.

Pamela Goldsmith-Jones liberális képviselő, a külkereskedelmi minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy Iránhoz közeledve gondot kell fordítani az egyeztetésre a szövetségesekkel, a kanadai érdekek védelmére és az ország értékeinek képviseletére.

Stephen Harper volt konzervatív kormányfő 2012 szeptemberében szigorította meg az Iránhoz fűződő kapcsolatokat: bezárta a teheráni kanadai nagykövetséget és kiutasította az iráni diplomatákat Ottawából.