Putyin elnöki üggyé tette a vb biztonságának garantálását

 

Félmillió szurkolót várnak Oroszországba, ami óriási biztonsági kihívást jelent. A merénylők ugyanis gyakran választják célpontnak a sportrendezvényeket, és a futball-világbajnokságot a kiberbűnözők is fenyegetik. Georg Spöttle az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, Putyinnak presztízskérdés, hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen. Hozzátette, az orosz elnök „elnöki üggyé” tette a vb-t.

Az orosz rendfenntartó erők évek óta készülnek a labdarúgó-vb zökkentőmentes lebonyolítására, aminek része a radikális csoportok megfigyelése, biztonsági felszerelések kihelyezése és a gyakorlatozás. A legutóbbi, moszkvai gyakorlaton tűzesetre, robbantásra és egyéb támadásra készültek fel, emellett szigorítottak a repülési szabályokon is.

Gyakorlatilag bármire, de semmire nem lehet majd számítani a vb-n – vélekedett a biztonságpolitikai kockázatokkal és fenyegetésekkel kapcsolatban Georg Spöttle. Putyin elnöki üggyé tette a kérdést – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Mindenkit megfigyelnek majd

Kiemelte, a téli olimpián is lehetett látni, hogy se rendbontás, se terrortámadás nem történt. Hozzátette, nagy a felkészültség, hiszen a rendőri speciális erők több bemutatót is tartottak a meccsek helyszínén.

„Összehívtak a vezérszurkolókat is, akik a huligánokat irányítják, megmutatták, hogy milyen fegyverek vannak, milyen technikákat tudnak alkalmazni őrizetbe vételnél – tehát látványos bemutatókat tartottak –, és megmondták, hogy civilben járőröznek, tehát mindent látnak majd” – fejtette ki a szakértő. Hozzátette, hogy ezenfelül 33 ország – tehát a részt vevő országok – küldött rendőröket a helyszínre, akik azonnal beavatkoznak, ha történne valami.

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság logója a moszkvai Luzsnyiki Stadion kerítésén 2018. június 12-én. A vb-t június 14. és július 15. között rendezik több oroszországi helyszínen. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság logója (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Katonák, drónok, helikopterek őrzik a biztonságot

Megjegyezte, mintegy százezer ember dolgozik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság biztonságának szavatolásán, és az orosz titkosszolgálat tagjai már felkeresték a „keménymagot”, és figyelmeztették a hatóságok, hogy „tartsa nyugodtan az embereket”, és súlyos büntetéseket is kilátásba helyeztek. Rengeteg katonát küldenek majd a helyszínre, drónokra, helikopterekre kell majd számítani, és odavezényelték a Balti Tengeri Flottát is arra az esetre, ha a tenger felől történne terrortámadás – összegezte a szakértő.

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság logója a stadion közelében a dél-oroszországi Szocsiban 2018. június 12-én. A 2018-as labdarúgó-világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik több oroszországi helyszínen. (MTI/EPA/Mohamed Meszara)

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság logója a szocsi stadion közelében (MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Elnöki ügy

Putyinnak presztízskérdés, hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen, az orosz elnök „elnöki üggyé” tette a vb-t, ahogy ez korábban az olimpia esetében is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy a belügyminisztérium külön megbízottjának közvetlenül Putyinnak kell jelenteni, ha valami történik – mondta Georg Spöttle.

„Úgyhogy minden szál hozzá fut be, direkt parancsokat adhat Putyin, presztízsveszteség lenne számára, ha történne terrortámadás vagy bármilyen bűncselekmény” – összegzett Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.