Megkezdődtek Szingapúrban az előkészítő tárgyalások

 

Az előkészítő jellegű amerikai-észak-koreai tárgyalások már hétfőn megkezdődtek Szingapúrban, és gyorsabban haladnak a vártnál – tájékoztatott közleményében a Fehér Ház.

A nyilatkozat nem pontosította, hogy milyen jellegű előrehaladást sikerült elérni a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedd hajnali találkozóját előkészítő tisztségviselők között.

A Fehér Ház szerint az amerikai elnök valószínűleg a tervezettnél előbb távozik Szingapúrból: kedden egész nap tárgyal, és nem szerdán, hanem helyi idő szerint már kedden este indul vissza Washingtonba.

Az egynapos csúcstalálkozó programjában szerepel munkaebéd és szélesebb körű tárgyalás is, amelyen a két vezető mellett munkatársaik is részt vesznek. Amerikai részről a tárgyaláson jelen lesz Mike Pompeo külügyminiszter, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Sung Kim az Egyesült Államok Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete, aki korábban részt vett a csúcstalálkozót előkészítő egyeztetéseken is.

Szintén a Fehér Ház bejelentése szerint a csúcstalálkozó végeztével Donald Trump sajtótájékoztatót tart.

Hétfőn Donald Trump arról beszélt a jelen lévő újságíróknak, hogy „jó eredményre” számít.

Az ENSZ kész az ellenőrzésre, ha van megállapodás a leszerelésről 

Az ENSZ készen áll az ellenőrzésre, ha az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője megállapodik a félsziget atomfegyvermentessé tételéről – közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ENSz New York-i székházában nyilatkozó Guterres kijelentette: bízik benne, hogy Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóján sikerült előre jutni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése felé.

A világszervezet illetékes rendszerei készen állnak a (leszerelési) folyamat támogatására minden eszközükkel, beleértve az ellenőrzést, ha a felek ezt kérik – mondta egy sajtótájékoztatón.

A világ szoros figyelemmel követi, hogy mi fog történni a következő órákban Szingapúrban – mondta Guterres, aki szerint Trump és Kim döntése a találkozóról bátor volt, és remélhetőleg sikerül megtörniük az események veszélyes körét, amelyek oly sok nyugtalanságot okoztak tavaly a világban.

A cél az ellenőrizhető leszerelés. Ez az út megköveteli az együttműködést és az engedményeket, miközben elkerülhetetlenül lesznek ellentétek, és a tárgyalások kemények lesznek – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára.