Az olasz hatóságok nem engedik a migránsokat szállító Aquarius mentőhajót kikötni

 

Újabb illegális bevándorlással kapcsolatos vita tört ki Róma és Valletta között, amikor az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquarius mentőhajót kikötni.

Olaszország követelte, hogy a hajó 629 migránssal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó jelenleg a líbiai felségvizeken van.

Málta szerint az ügyben nem illetékes, mivel a mentés az észak-afrikai állam területi vizein történt, és azt az olasz parti őrség koordinálta.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

„A máltaiak nem mondhatnak mindig nemet, ha olyan hajókról van szó, amelyek migránsokat mentenek ki a Földközi-tengeren” – jegyezte meg felháborodottan Salvini pénteken. Mint mondta, Málta közelebb esik Észak-Afrikához, mint Szicília és kötelezettségei vannak.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyermek és hét várandós nő is van. A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították.