Trump: Oroszországnak is részt kellene vennie a találkozón

 

Oroszországnak is részt kellene vennie a legfejlettebb ipari országok (G7) állam- illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken Washingtonban, mielőtt elindult a tanácskozásra Kanadába.

Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím elcsatolása miatt nem hívják meg az addig G8-csoportnak (G7 és Oroszország) nevezett tömörülés tanácskozásaira.

„Miért tartunk úgy tanácskozást, hogy Oroszország azon nem vesz részt?” – kérdezte Trump. Az ügyben szűkszavúan nyilatkozó amerikai elnök még hozzáfűzte: Oroszországnak a tárgyalóasztal mellett a helye.

A G7 csoportnak az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, a csoportban az Európai Unió is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra.

A Fehér Ház pár órával korábban közölte, hogy Trump nem fogja megvárni a G7-csúcs végét, már szombaton elutazik Kanadából Szingapúrba, ahol kedden Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral találkozik.

Oroszország nem csatlakozna?

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Trump felvetésére így válaszolt: Oroszország a G7-en kívüli más formátumokra helyezi a hangsúlyt.

Peszkov egyébként a héten arról beszélt, hogy Moszkva számára a G7-csoport az évek múltával vesztett fontosságából, mert a megváltozott politikai gazdasági környezetben egyre jelentősebbé válnak az olyan formátumok, mint a G20, amelyben Oroszország aktívan részt vesz. A szóvivő egyben elutasította az elméleti fejtegetéseket arról, hogy Moszkva beleegyezne-e a G8-hoz való visszatéréshez, ha ezt felajánlanák számára.

Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök ugyanakkor kiállt az amerikai elnök javaslata mellett. „Egyetértek Trump elnökkel. Oroszországot ismét fel kell venni a G8-ba. Ez mindenki érdeke” – írta Twitter-üzenetében Conte a kanadai La Malbaieból.

A populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új olasz kormány már korábban jelezte, hogy oroszbarát külpolitikát akar folytatni, és a Moszkva ellen elrendelt gazdasági szankciók végét sürgette.

Az unió nem tárgyal Oroszországgal

Az Európai Unió elutasította a G8 felélesztésére tett javaslatot. A hét szerencsés szám – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke röviddel a csúcstalálkozó kezdete előtt. Emellett Oroszország is egyértelművé tette, hogy nem érdekelt annyira a G7-hez való csatlakozásban, mint néhány másik partner – fűzte hozzá.

Tusk szerint Washington nemzetközi egyezmények átírására irányuló igyekezete fenyegetést jelent a hidegháború utáni nemzetközi rendre nézve.

„Egyértelmű, hogy az amerikai elnök és a csoport többi része továbbra sem jut dűlőre a kereskedelem, az éghajlatváltozás és az iráni atomalku kérdésében” – vélekedett az uniós tisztségviselő. „Engem azonban az aggaszt a legjobban, hogy megkérdőjelezték a szabályokon nyugvó nemzetközi rendszert, és meglepő módon ezt nem a hagyományos szereplők tették, hanem annak legfőbb építésze és csendőre, az Egyesült Államok” – mutatott rá.

Tusk emellett biztosított róla, hogy a G7 uniós tagjai – beleértve Olaszországot – minden megtárgyalandó kérdésben egységes tömbként fognak fellépni.

„Reggel sor került az első és nagyon ígéretes találkozómra Giuseppe Conte olasz kormányfővel” – hangsúlyozta. „Meg vagyok győződve róla, hogy teljesen egységes európai álláspontot fogunk képviselni a csúcstalálkozón minden kérdésben. Oroszország ügyében is” – tette hozzá.

Francia elnökségi források szerint Trump Oroszországra vonatkozó javaslata gyökeresen ellentmond az Egyesült Államok Moszkvával szembeni legfrissebb szankcióinak.

„Emlékeztetnék rá, hogy az Egyesült Államok volt az az ország, amely legutóbb egyedi gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot, így ez a felvetés nem koherens” – mutatott rá a forrás.