Az Európa Tanács az életfogytig tartó büntetés szabályozásának felülvizsgálatát sürgeti

 

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó szabályozását az európai emberi jogi egyezményben foglaltak megfelelő végrehajtása érdekében – közölte az Európa Tanács csütörtökön.

A tájékoztatás szerint strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy számos elítélt szabadlábra helyezés lehetősége nélkül tölti élethosszig tartó szabadságvesztését, valamint azért, mert az ítéleteket csak az újonnan bevezetett úgynevezett kötelező méltányossági eljárás keretében vizsgálják felül, amely összeegyeztethetetlen az európai emberi jogi egyezményben előírásaival.

A miniszteri bizottság felszólította az érintett hatóságokat, hogy késedelem nélkül módosítsák az vonatkozó jogszabályokat, a szükséges intézkedések pedig legyenek összhangban az egyezményben foglaltakkal. A bizottság továbbá felkérte a hatóságokat, hogy szolgáljanak információkat egy korábbi elítélt, Magyar László ügyének lehetséges további intézkedéseivel kapcsolatban.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága korábban úgy döntött, hogy Magyarországnak változtatnia kell a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés ítélkezési gyakorlatán.

A Kúria ezt követően Magyar László ügyében mellőzte a tényleges életfogytiglanra vonatkozó rendelkezést, ugyanakkor úgy döntött, hogy a férfi feltételes szabadságra bocsátása leghamarabb 40 év múlva vizsgálható.