A turizmus, az oktatás, és a kreatív ipar nyerhet a kulturális örökség európai évéből

 

Navracsics Tibor szerint a turizmus, az oktatás, és a kreatív ipar is nyerhet abból, hogy az Európai Parlament a kulturális örökség európai évévé nyilvánította a 2018-as évet.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa Marosvásárhelyen beszélt erről egy fórum keretében, amelyen a örökségvédelmi szakemberek, a térség képviselői, önkormányzati vezetői vettek részt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett fórumon a biztos elmondta: a turizmus természetes szövetségese az örökségvédelemnek, hiszen a turizmus mit sem ér kulturális attrakciók nélkül, viszont a kulturális örökség helyszínei sem sokat érnek turisták nélkül.

A biztos úgy vélte: a tananyag részévé kell tenni az örökség megismertetését, védelmét, mely szerinte az állampolgári nevelés egyik legfontosabb része lehetne. Ezt azért is fontosnak tartotta, mert az örökség megismerése és tisztelete a másik iránti tiszteletre, sokszínűségre tanít.

Navracsics Tibor szerint a kulturális örökség európai éve a kreatív iparra is kihathat. Úgy vélte, a tematikus év lehetőséget teremt arra, hogy az örökséget a jövőbe fordítsuk át. Példaként az örökségi elemeket felhasználó divatot és építészetet említette. Úgy vélte, e téren az olasz kreatív ipar adhat ötleteket.

Navracsics Tibor azért is fontosnak tartotta a kulturális örökséget, mert ez határozza meg, alakítja ki a helyi közösségeket. Megjegyezte: Európát is kulturális öröksége teszi önálló kontinenssé, különben az eurázsiai kontinens félszigete lenne.

Az európai biztos kérdésre elmondta: azért vállalta el az Örökségünk őrei erdélyi magyar középiskolásoknak szánt vetélkedő védnökségét, mert ez a program jó. Az RMDSZ által szervezett program keretében középiskolás csoportok “fogadnak örökbe” egy-egy műemléket és miután megismerték a történetét, kreatív módon próbálják népszerűsíteni egy verseny keretében.

Navracsics Tibor úgy vélekedett, hogy ez a program testvére annak, amit még veszprémi parlamenti képviselőként kezdeményezett, hogy a város iskoláiban legyen tananyag Veszprém története. Megjegyezte, hogy az Örökségünk őrei program még jobb is, mert általa a gyermekek játszva fedezik fel és tanulják meg értékelni az örökségüket.