Minden befogadott migráns után 2800 eurót kapna Németország

 

Újabb részletek jelentek meg az európai sajtóban arról, hogy hogyan kötné össze az uniós költségvetést a bevándorlási ügyekkel az Európai Bizottság. Az egyik német lap szerint 2021-től plusz pénzzel támogatná Brüsszel Németországot, azért mert az elmúlt években sok bevándorlót fogadott be Angela Merkel kormánya. A FAZ szerint az unió minden befogadott migráns után 2800 eurót fizetne Németországnak. Orbán Viktor jelezte, semmiképpen nem szavaz meg egy olyan költségvetést, amelyben pénzt vonnak fontos területekről és azt a migránsoknak adják.

A hírek 4 és fél milliárd eurós extra támogatásról szólnak, ez több mint 1400 milliárd forint – ennyivel értelemszerűen kevesebb pénz jutna más országoknak. Orbán Viktor miniszterelnök korábban már kijelentette, hogy Magyarország nem szavaz meg egy olyan költségvetést, amelyben pénzt vonnak fontos területekről és azt a bevándorlók kapják meg.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban megjelent cikk szerint az átszámítva 1440 milliárd forintnyi támogatás a következő uniós ciklusban járna Németországnak. Brüsszel ugyanis – a tervek szerint – az EU-n kívüli országokból 2013 és 2016 között érkezettek után fizetne, fejenként 2800 eurót.

Az elképzelés szerint a kifizetéseket az Európai Strukturális és Beruházási Alapból fedeznék.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem gondolja, hogy akár egyetlen centet is kéne adni a migránsoknak, ezt mindenki oldja meg a saját költségvetéséből.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, semmiképpen nem szavaz meg egy olyan költségvetést, amelyben pénzt vonnak fontos területekről és azt a migránsoknak adják.

„Én nem támogatok egy olyan európai költségvetést, ahol elvesszük a gazdáktól a pénzt, meg elvesszük a kutatás-fejlesztéstől a pénzt, meg a regionális fejlesztéstől a pénzt, és odaadjuk egyébként azoknak az országoknak, akik beengedték a migránsokat” – mondta Orbán Viktor.

Egy a Bild című lapban megjelent cikk szerint ugyanakkor az elmúlt időszak botrányai miatt már Németországban sem fogadták kitörő lelkesedéssel a brüsszeli terveket. „55 millió euró tűnt el a menekült-káoszban” – írta a napilap. A portál szerint a migrációra szánt súlyos eurómilliókat sok esetben nem a bevándorlók integrációjára költik, hanem ügyvédek zsebében landolnak. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal tavaly több mint 17 és fél milliárd forintnyi összeget költött a migránsok jogi támogatására.

Ezalatt egyre csak dagad a német bevándorlási hivatal korrupciós botránya – erről számolt be a Focus hírportál. Horst Seehofer belügyminiszter lemondásra szólította fel a belügyi tárca migrációért felelős osztályvezetőjét, miután kiderült, több száz illegális bevándorló kapott jogtalanul menekültstátuszt Németországban.

Németországban tovább nő a társadalmi feszültség

Németország tavaly összesen 21 milliárd eurót költött a bevándorlókra – mondta az ügy kapcsán Volf-Nagy Tünde, az M1 berlini tudósítója, hozzátéve, hogy a válság 2015-ös kezdete óta a németek mintegy 43-44 milliárd eurót költöttek erre a célra, a Bild című lap pedig arról írt, hogy a következő években mintegy 80 milliárd eurót terveznek a németek a bevándorlók támogatására.

Ebből a szempontból a 4 és félmilliárd csak csepp a tengerben – mondta a tudósító.


Volf-Nagy Tünde beszélt a migrációs korrupciós ügyről is. Eddig mintegy 1200 esetben bizonyosodott be, hogy a bevándorlással foglalkozó szakemberek korrupciót követtek el, összesen azonban mintegy 18 ezer esetet vizsgálnak Berlinben, a többi városban pedig még 8500-at.

Nemcsak tolmácsok, ügyintézők, hivatalnokok érintettek, az is kiderült, hogy összesen 55 millió eurót kaptak különböző tanácsadó cégek bevándorlással összefüggő feladatokra. Németországban így tovább nő az egyébként is meglévő társadalmi feszültség – mondta Volf-Nagy Tünde.