A bolgár javaslat meghívólevél migránsoknak?

 

Szijjártó Péter szerint rendkívüli veszélyt jelent Európára az EU soros elnökségét adó Bulgária migrációval kapcsolatos javaslata.

A három szakaszból álló bolgár javaslat három szempont, a GDP, a népesség és a befogadott menekültkérelmek alapján osztaná el a migránsokat Európában – mondta el Baraczka Eszter brüsszeli tudósító a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Az ezen felüli migránsokat pedig más uniós államokba, például a közép-európai országokba kellene áthelyezni – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter élesen bírálta az elképzelést. Szijjártó Péter szerint a bolgár javaslat ugyan kimondja, hogy az intézkedés csak úgymond válsághelyzetben, tehát akkor lépne életbe, ha egy bizonyos számot meghalad a térségbe érkező migránsok száma, ez a szint azonban olyan alacsony, hogy, ha életbe lépne a bolgár javaslat, akkor szinte azonnal el kellene kezdeni a migránsok áthelyezését – mégpedig Közép-Európába, tehát Magyarországra.

A bolgár javaslat azt jelenti, “ha elég sokan jöttök, szét lesztek osztva, úgyhogy gyertek elég sokan”, ez meghívót jelent a migránsok számára, ami pedig szemben áll Európa biztonsági érdekeivel – húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a bolgár javaslat azon részlete is elfogadhatatlan, amely szerint ha egy tagország önkéntesen befogad, akkor többlet európai forrásokra tarthat igényt.

Időközben jelentősen erősödik a Törökországból útnak induló migránsok száma, ezúttal azonban a többség a török-görög szárazföldi határon próbál meg útnak indulni. Itt a tavalyihoz képes kilencszer annyian próbálnak meg átkelni. Görögországban a helyzet egyre romlik.

A szigeteken is egyre nehezebben kezelik az egyre nagyobb számban érkező illegális bevándorlókat, ráadásul a görög törvények szerint onnan őket azonnal el kellene szállítani, ez azonban egyre nehezebben kivitelezhető.

Emellett a nyugat-balkáni útvonalon újabb migrációs útvonal kezd kirajzolódni, amely Albániát, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát is érinti. Az unió szerint a helyzet kulcsa, a törökökkel kötött szerződés életben tartása.

Emellett több nyugat-balkáni országgal köt szerződést Brüsszel, amelyben vállalja, hogy a migrációs hullám növekedése esetén segítséget nyújt.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo