Újabb megállapodást zsarolhat ki Európából Erdogan

 

Egyre kaotikusabb a helyzet a Balkánon. Az illegális bevándorlók száma folyamatosan növekszik, a migránsok között pedig egyre több a konfliktus. Boszniában ötezren torlódnak, korábban ilyenre nem volt példa. A boszniai-horvát határ közelében szerdán este lövöldözésig fajult egy kisbusz üldözése. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint úgy tűnik, mintha a török hatóságok lazítanának az ellenőrzésen és több menekültet engednének át valamilyen okból.

„A legújabb menekülthullám nem Szíriából indult, hiszen aki el akart jönni, az már eljött” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában. Gyarmati István szerint úgy tűnik, mintha a török hatóságok lazítanának az ellenőrzésen és több menekültet engednének át valamilyen okból, amivel Görögország nem tud megbirkózni.

Hozzátette, régi probléma, hogy a görögöknek nincs elég energiájuk, pénzük, struktúrájuk és intézményük, de „nem is igazán strapálják magukat”. Görögország korábban arra hivatkozott, hogy kapacitásbeli, nem pedig adminisztrációs gondjaik vannak, hiszen legutóbb arra hivatkozott az ország vezetése, hogy sokkal gyorsabban megy majd a kérelmek elbírálása, ha elfogadják az új menekültügyi törvényt. Gyarmati István szerint ez elképzelhető a jövőben.

Török vész kezdődik?

A közelgő törökországi elnök-, illetve parlamenti választás, illetve a menekültek növekvő száma között a szakértő párhuzamot vélt felfedezni. Gyarmati István elmondta, Erdogan nagyon nehéz helyzetben volt a választások szempontjából és a török gazdasági válság is kezd egyre nyilvánvalóbbá válni.

„Amikor egy elnök arra kéri az állampolgárait, hogy a párnacihában levő eurót váltsák át lírára, ennek lehet eredménye, hogy néhány millió eurót átváltanak, de ennek az üzenete nagyon-nagyon rossz a törököknek. Az az üzenete, hogy arra a pár euróra is szüksége van, mert nagyon nagy bajban van az állam” – világított rá a biztonságpolitikai szakértő.

Arra a kérdésre, hogy ez hogyan kapcsolódik az országban tartózkodó migránsok továbbindulásához, úgy válaszolt: valószínűleg arra készül a török elnök, hogy újabb üzletet kössön az unióval, és most építi az indulóállásait, hogy „lám-lám, ha nem vagytok eléggé kooperatívak, akkor több lesz a menekült”.

Olaszország a saját hatáskörében intézkedik

Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka annak, hogy Olaszország jobban kezeli a migránsválságot mint Görögország, úgy vélekedett: Olaszország bürokráciája jól működik. „Nem szokta az olaszokat zavarni, hogy éppen nincs kormányuk” – tette hozzá.

Megjegyezte, az olasz hadsereg kitűnő, a csendőrség pedig világszínvonalú. Megelégelték, hogy „nem történik semmi”, és elkezdték saját hatáskörben megoldani a helyzetet, amire rákapcsolódott a NATO és az Európai Unió is, bizonyos mértékig. „Ha valaki segít magán, akkor Isten és a NATO is megsegíti” – kommentálta.

 A migráció a helyzet felismerésének függvénye

A nemrégiben Ausztriában történt eseményekről – így például arról, hogy az ország vezetése kilátásba helyezte, hogy kerítést épít a déli határon – azt mondta,  minden lehetséges út lezárul Németország felé és keletkezik egy zsákutca. Megjegyezte, úgy tűnik, hogy az országok ennek a zsákutcának a végét megpróbálják a saját határuk előtt kialakítani.

„Egyre rosszabb lesz ez a helyzet, kérdés, hogy mennyire fogják tudni ezt megvalósítani. Az osztrákok biztos meg tudják csinálni, mi is meg tudtuk csinálni. Lehet vitatkozni, hogy ezt így kell, vagy nem így kell, de az ténykérdés, hogy a macedónok is megpróbálják csinálni, pedig Macedóniában egy baloldali kormány van hatalmon” – fejtette ki.

Hozzátette, a probléma nem jobboldal, vagy baloldal kérdése, hanem a helyzet felismerése és a kényszerek felismerésének a függvénye.