Kim „eltökélt”, Trumpék vizsgálódnak

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „eltökélt szándékát” fejezte ki a Mun Dzse In dél-koreai államfővel való személyes találkozóján szombaton, hogy az eredeti tervek szerint június 12-én akar találkozni Donald Trump amerikai elnökkel – közölte vasárnapra virradóra a KCNA észak-koreai hírügynökség, mely szerint Kim és Mun mélyreható megbeszéléseket folytattak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, valamint a lehetséges csúcstalálkozóról Trump és az észak-koreai vezető között.

A hírügynökség ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a két Korea vezetőinek “kielégítő konszenzust” sikerült elérniük. A kommunista állam hírügynöksége hozzátette, hogy Kim és Mun megállapodtak abban is, hogy a két Korea között magas rangú találkozót tartanak június 1-jén. Ezeket a megbeszéléseket Phenjan a pénteken véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt korábban felfüggesztette. A KCNA szerint a két vezető egyetértett abban is, hogy gyakrabban találkozzanak.

Kim Dzsong Un, elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Áprilisi csúcstalálkozójuk után szombaton újból személyesen tárgyalt egymással Kim Dzsong Un és Mun Dzse In elnök a két országot elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban. Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az “ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, “meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Szakértők szerint Mun Dzse In és Kim Dzsong Un szombati tárgyalása az eddigi legbiztatóbb jele annak, hogy talán mégis megtartják az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozóját. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

Trump: továbbra is vizsgálják a június 12-i csúcs lehetőségét

Az amerikai elnök szombaton Washingtonban a Fehér Házban hangsúlyozta, hogy a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak. ”Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz” – mondta Trump. Az amerikai elnök kiemelte, hogy Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban “igazán jól ment”.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Mun Dzse In elnök vasárnapra virradóra beszámolt arról, hogy a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget “teljes” atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Mint mondta, Kim Dzsong Unnal egyetértettek abban, hogy sikeresen meg kell tartani a június 12-ére tervezett találkozót. A dél-koreai államfő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy tolmácsolta Trump “határozott szándékát” tartalmazó üzenetét, miszerint az amerikai elnök véget kíván vetni az Észak-Koreával fennálló ellenséges viszonynak, s kétoldalú gazdasági együttműködést szorgalmaz, amennyiben Phenjan a nukleáris leszerelés mellett dönt.

Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat

Mun Dzse In szerint ugyanakkor Kim Dzsong Un olyan aggodalmát fejezte ki, hogy országa megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről. Mun Dzse In fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szombati személyes találkozó Kim Dzsong Unnal, az észak-koreai vezető kérésére történt. ”Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához” – hangsúlyozta Mun. “Úgy vélem, a június 12-i  észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresnek bizonyulnak (Washington és Phenjan) munkacsoporti szintű tárgyalásai” – tette hozzá.

Mun Dzse In, dél-koreai elnök (Fotó: MTI/EPAYonhap)

Mun Dzse In, dél-koreai elnök (Fotó: MTI/EPAYonhap)

A dél-koreai elnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője elmondta: Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat, hogy választ találjanak Észak-Korea biztonsági aggályaira a tervezett csúcs előtt. Az illetékes szerint szóba került egy lehetséges megnemtámadási ígéret Észak-Koreának az Egyesült Államok részéről, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások is a két Korea között.  ”Az amerikai-észak-koreai csúcs sikeréhez különböző lehetőségeket vizsgálunk Észak-Korea biztonsági aggályainak eloszlatására munkacsoporti szinten” – mondta a tisztségviselő. “Ez magában foglalja a kapcsolatok ellenséges voltának végét, egy kölcsönös megnemtámadási ígéretet, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások megkezdését is, hogy felválthassuk a jelenlegi tűzszünetet” – fűzte hozzá.

Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az “ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, “meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék. Mun egyben kifejezte reményét, hogy a Trump-Kim csúcstalálkozó sikere esetén háromoldalú találkozót tarthatnának, amelyen hivatalosan is lezárhatnák a koreai háborút. A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.