Visszaadta a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte

 

Az olasz államfő megvétózta vasárnap este az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga kormányfőjelöltje által előterjesztett miniszteri listát, így szakértői kormány alakulhat és új parlamenti választásokat kell tartani Olaszországban.

Sergio Mattarella köztársasági elnök Luigi Di Maióval, az M5S, majd Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével is egyeztetett vasárnap. Az államfő kora este a miniszterelnök-jelölt Giuseppe Contéval tanácskozott.

Egyre több forrás jelzi, hogy Sergio Matterella nem fogadta el a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, Paolo Savonát, akit a párt nem kíván mással helyettesíteni.

Luigi di Maio nem nyilatkozott, Matteo Salvini viszont kijelentette, hogy a kormányalakításra készülő pártoknak képeseknek kell lenniük érvényesíteni akaratukat, és olyan miniszterekkel dolgozni, akikkel akarnak. Ha vétók vannak, nem lesz kormány, és az olaszok újra az urnák elé járulnak.

Sergio Mattarella szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

Visszaadta a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte

Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára.

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést. Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta” Paolo Savonát.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez. Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Olaszország Sergio Mattarella államfő nyilatkozatára vár. A köztársasági elnök következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

A piacok reakciójától tartott az államfő 

Az olasz államfő a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát.

Sergio Mattarella államfő döntését ismertetve vasárnap este hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminiszterét. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait. Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője „hihetetlennek” nevezte a történteket,hangsúlyozva, „felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról”. Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, az olaszok nem lesznek senki szolgái, sem a németeké sem a nemzetközi pénzügyi világé.