Soros elnökség: Ausztria az unió külső határainak védelmére helyezi majd a hangsúlyt

 

Már Afrikában megállítaná az illegális bevándorlást Ausztria: az osztrák kancellár uniós határőröket küldene a kontinensre. Ausztria legvégső esetben a határait is kész lezárni, ha a három évvel ezelőtti migránsáradat megismétlődne. Közben a soros uniós elnök Bulgária enyhítene saját kvótajavaslatán.

Mindennapos kép a Földközi-tengeren, hogy Afrikából indult illegális bevándorlókat mentenek – az utóbbi időben megint egyre többet. Három nap alatt összesen mintegy kétezer migránst vett fel hajóira az Európai Unió part-és határvédelmi ügynöksége, a Frontex, illetve az olasz parti őrség és a civil szervezetek aktivistái – közölte az M1 vasárnap esti Híradója.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Frontex határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását – erről a Welt am Sonntag című német lapban megjelenő interjújában beszélt. Szerinte azt kell megakadályozni, hogy áthajózzanak a Földközi-tengeren és elérjék Európát. Ehhez a Frontexnek világos politikai felhatalmazás kell, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet hatékonyan felléphessen az illegális migránsokkal szemben – tette hozzá Sebastian Kurz.

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről szólva a kancellár hangsúlyozta: Ausztria az unió külső határainak védelmére helyezi majd a hangsúlyt. Sebastian Kurz azt is kijelentette: Ausztria nem támogatja a bevándorlók kvóták szerinti elosztását.

Az alkancellár is elégedetlen a határvédelemmel

Elégedetlen az uniós határvédelemmel az osztrák alkancellár is. Heinz-Christian Strache a Frontexet egy embercsempész-szervezetnek nevezte, ami nem védi meg az unió határait, mert a Líbia partjainál elfogott migránsokat nem Afrikába, hanem Olaszországba viszi.

Az osztrák belügyminiszter, Herbert Kickl a balkáni útvonalon érkező menekültek számának növekedése miatt aggódik. A belügyminiszter leszögezte: ha kell, az osztrák határokat is lezárják az illegális bevándorlók előtt, mert nem ismétlődhet meg a 2015-2016-os menekültválság – hangzott el az M1 Híradójában.

Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária módosított kvótajavaslatok elfogadását terjeszti elő. Eszerint a befogadás csak akkor lenne kötelező, ha a három évvel ezelőtti migránsáradat megismétlődne. Emellett kiemelten támogatnák a migrációban érintett frontországokat, az önkéntes befogadást pedig pluszforrásokkal támogatnák. A javaslatról a június végi uniós csúcson dönthetnek a tagállamok vezetői.