A Külügyek Tanácsa az iráni helyzetről tárgyal Brüsszelben

 

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon az aktuális témák és a sürgős nemzetközi kérdések áttekintése mellett megvitatják Irán és a nemzetközi nukleáris megállapodás, az úgynevezett átfogó közös cselekvési terv témakörét a legújabb fejlemények, különösen pedig annak tükrében, hogy az amerikai fél úgy döntött, kilép a megállapodásból.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a külügyminiszterek – Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő részvételével tervezett – Iránnal kapcsolatos megbeszélésének előzményét az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek május közepén, Szófiában tartott csúcstalálkozója jelenti. Az uniós vezetők ekkor állapodtak meg abban, hogy az Európai Unió a megállapodás részes fele marad mindaddig, ameddig Irán teljes mértékben eleget tesz az abban foglaltaknak.

A miniszterek véleményt cserélnek a május 20-i elnökválasztás utáni venezuelai politikai helyzetről. A tanács az ülésen várhatóan következtetéseket fogad el Venezueláról. A Külügyek Tanácsa áttekinti a Kongói Demokratikus Köztársaságban fennálló helyzetet is, különös tekintettel arra, hogy az év végén választásokat tartanak az országban.

A munkaebéd során a külügyminiszterek megvitatják a gázai helyzetet a közelmúltbeli események fényében, többek között annak nyomán, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költözött.

A tanács várhatóan megvitatja az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok által újra megkötni tervezett megállapodással kapcsolatos tárgyalási megbízást, ugyanis a térség és az EU jelenlegi, partnerségi megállapodása – a cotonou-i megállapodás – 2020 februárjában lejár. A főképviselő és a miniszterek foglalkozhatnak továbbá az Észak-Koreával kapcsolatos aktuális fejleményekkel, valamint a jemeni helyzettel.