Trump: „Nagyon gyümölcsöző megbeszélések” folynak Phenjannal

 

Nagyon gyümölcsöző megbeszélések folynak Észak-Koreával a csúcstalálkozó megtartásáról – közölte pénteken este Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. Szöul üdvözölte a párbeszéd újraindítását.

Mikroblog-bejegyzésében Trump leszögezte: ha megtartják a tervezett csúcstalálkozót az észak-koreai vezetővel, akkor arra valószínűleg az eredeti időpontban és helyszínen, azaz június 12-én Szingapúrban kerül sor.

„De ha szükséges, akkor ezen időpont után is megtarthatjuk” – utalt a várható csúcsra az amerikai elnök.

Pénteken bizakodónak mondta magát a csúcs megtartását illetően James Mattis védelmi miniszter is, aki a dán védelmi miniszterrel tartott washingtoni megbeszélései után újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a diplomaták egyeztetéseinek köszönhetően a csúcstalálkozó talán mégis megtartható.

Az amerikai külügyminisztérium pedig közleményben tudatta, hogy Mike Pompeo külügyminiszter és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter szintén arról egyeztetett, hogyan lehetne megteremteni „a párbeszéd folytatásához szükséges feltételeket”.

Szöul üdvözölte a párbeszéd újraindulását

Szöul szombatra virradóra üdvözölte a Washington és Phenjan közötti párbeszéd újraindulását a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóval összefüggésben. Dél-Korea „szerencsés” fejleménynek tekinti, hogy újból remény támadt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójára – közölte Kim Ui Kjom a dél-koreai elnöki hivatal (Kék Ház) szóvivője.

„Szerencsés, hogy a párbeszéd szikrái Észak-Korea és az Egyesült Államok között nem aludtak ki teljesen, s újra feltámadnak” – mondta a szóvivő, aki szerint Szöul szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Donald Trump csütörtökön Kim Dzsong Unhoz címzett, elemzők által feltűnően udvariasnak minősített levélben mondta le a június 12-re tervezett csúcstalálkozót. De a levélben is, és pár órával később a Fehér Házban elmondott beszédében is jelezte, hogy nyitott a tárgyalások felújítására és a csúcstalálkozó megtartására.