Kolumbiát felvették az OECD-be

 

Kolumbiát pénteken felvették a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetébe (OECD).

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szerint országa a helyes üzleti gyakorlat és beruházások ösztönzésével érdemelte ki a tagságot.

„Ez nagyszerű hír országunknak. Az OECD a legfontosabb szervezet legjobb közpolitikák ösztönzéséhez a világon … ez egy nagyon fontos lépés Kolumbia modernizálásához. A legjobbakkal akarjuk összehasonlítani magunkat, hogy a legjobbak lehessünk” – mondta Santos.

„Mindez nagyszerű lehetőséget nyit meg, hogy fejlődhessünk az egészségügy, oktatás, a korrupció ellenes harc és a környezetvédelem terén. Hét és fél év intenzív munka volt, s szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik keményen dolgoztak, hogy valóra válthassuk ezt a vívmányt” – emelte ki a kolumbiai elnök.

Május 30-án írják alá a csatlakozási egyezményt

„Nagy örömmel fogadjuk Kolumbiát az OECD tagjaként. A szervezetünkhöz való csatlakozás Santos elnök egyik prioritása volt, amikor hivatalba lépett, s örülünk, hogy a folyamatot még mandátuma idején sikerült befejezni” – hangsúlyozta Angel Gurría OECD-főtitkár pénteki közleményében. A dokumentum szerint az OECD 23 bizottsága mélyreható vizsgálatot végzett Kolumbiában, amely latin-amerikai ország nagyszabású reformokat hajtott végre, hogy összhangba hozza törvénykezését, illetve szakpolitikáit az OECD szabványaival.

Az OECD közlése szerint Santos és Gurría a csatlakozási egyezményt május 30-án fogják aláírni az OECD Tanácsának miniszteri szintű ülésén Párizsban.

A dél-amerikai ország a szervezet 37. tagjaként csatlakozik az OECD-hez, röviddel azt követően, hogy Litvániát május elején felvették.

Az OECD az 1947-ben a Marshall-segély lebonyolítására és a nyugat-európai országok gazdaságának háború utáni konszolidálására felállított Európai Gazdasági Együttműködés Szervezetének (Organization for European Economic Cooperation – EEC) jogutódaként jött létre.

A fejlett piacgazdasággal rendelkező országokat tömörítő szervezet a tagországok gazdasági és szociális politikájának koordinálására biztosít intézményes keretet.

A szervezet fő céljának azt tekinti, hogy elősegítse a tagországokban a gazdasági növekedést, a magas foglalkoztatási szintet és a pénzügyi stabilitást, illetve a világkereskedelem fejlődését.