Szijjártó: Nagyra becsüljük Amerika segítségét az ukrán konfliktusban

 

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Államok segítségét annak érdekében, hogy megoldódjon Ukrajnával az ottani kisebbségek jogait sértő jogszabályok elfogadása miatt kialakult konfliktus – mondta szerdán Budapesten újságíróknak a külgazdasági és külügyminiszter, miután Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tárgyalt.

Magyarország azt szeretné, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar ember biztonságban, jogbiztonságban élhessen, és az ukránok ne sértsék meg a nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, szeretnék, ha a júliusi NATO-csúcsig megoldódna ez a kérdés, ennek érdekében kedden találkozik Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja Wess Mitchellt, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkárát a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. május 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök elküldte a kormány által elfogadott memorandumot a NATO főtitkárának és a tagországok miniszterelnökeinek, amelyben összefoglalta az ukrajnai folyamatokat és a kisebbségi jogsértéseket, valamint kezdeményezte, hogy Ukrajna mentesítse a NATO-tagállamokhoz tartozó kisebbségeket a kisebbségek jogainak korlátozására vonatkozó törvények végrehajtása alól.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az amerikai külügyi államtitkárral megerősítették Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai partnerségét és szövetségét. A két ország stratégiai érdekei egybevágnak, és elkötelezettek a közép-európai térség és az Egyesült Államok együttműködésének fejlesztése mellett, ennek egyik aspektusa az energiabiztonság.

Magyarország arra számít, hogy az Egyesült Államok szerepet játszik majd a jövőben a közép-európai energiadiverzifikációban – mondta a miniszter. Szijjártó Péter beszámolója szerint megerősítették azt a szándékukat is, hogy megújítják a több mint 20 éve kötött védelmi együttműködési megállapodást, amely majd megfelelően reflektál az új kihívásokra.

Szó volt a gazdasági együttműködésről is. Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon: 1700 amerikai vállalat 100 ezer embert foglalkoztat. Magyarország és az Egyesült Államok között szoros az együttműködés az ENSZ reformjával kapcsolatban is, egyetértenek ugyanis abban, hogy a világszervezet intézményeit modernizálni, eljárásait gyorsabbá és kiegyensúlyozottabbá kell tenni – emelte ki a miniszter. Megjegyezte, az Egyesült Államok viszonylag hamar kilépett a globális migrációs csomagról szóló tárgyalásokról, ami azt jelzi, hogy az amerikaiak sem teljesen elégedettek a folyamatokkal.