Phenjan igyekszik kihasználni Szöult Washingtonnal szemben

 

Komoly taktikázás folyik észak-koreai részről a Donald Trump és Kim Dzsongun júniusra tervezet találkozója előtt. A kommunista rezsim a dél-koreaiakon keresztül puhítaná fel az Egyesült Államok kemény tárgyalási pozícióit.

Az észak-koreai magatartás minimális szinten tűnő bekeményedéséről beszélhetünk csupán az utóbbi napok történései esetében, mondta Csoma Mózes Korea-szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Phenjan kemény fellépése egyértelműen a múlt héten megkezdődött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatnak szólt, tette hozzá.

Megjegyezte, hogy Washington és Szöul nincs egységes állásponton az Észak-Koreával kapcsolatos kérdések tekintetében. Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton nagyon irritálja a phenjani vezetést, mivel az amerikai elnök nemrég kinevezett bizalmasa a kommunista rezsimmel szembeni kemény fellépés híve, mutatott rá a szakértő.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az északiak részéről teljes gőzzel végrehajtott taktikázás zajlik nemcsak az Egyesült Államok, hanem Dél-Korea felé is. Kitért arra is, hogy Phenjan igyekszik felhasználni a szöuli vezetést annak érdekében, hogy Washington engedményeket tegyen.

Ez láthatóan sikeres is, hiszen az amerikai fővárosba látogató Mun Dzsein dél-koreai elnök el tudta érni, hogy Mike Pompeo külügyminiszter pozitív kilátásokat emlegetve nyilatkozzon Donald Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető júniusra tervezet találkozójáról. Ennek kapcsán a szakértő kifejtette, hogy – meglátása szerint – mindkét félnek érdeke, hogy előrelépés történjen.

Emlékeztetett: az április 27-i történelmi Korea-közi találkozó óta az északi rezsim jelentős engedményeket tett, bár a nyugati sajtóban voltak ezzel kapcsolatban félreértések.