A paraguayi elnök felavatta országa nagykövetségét Jeruzsálemben

 

Felavatta országa új nagykövetségét hétfőn Jeruzsálemben Horacio Cartes paraguayi elnök, követve az Egyesült Államok példáját, amely a nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével kiváltotta a palesztinok haragját.

Horacio Cartes paraguayi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, külügyminiszter is részt vett az új nagykövetség hivatalos jeruzsálemi átadási ünnepségén.  A követségnek, akárcsak a múlt szerdán átadott guatemalai külképviseletnek, a Malcha technológiai park biztosít otthont Jeruzsálemben. Este a külügyminisztériumban fogadást adnak az újabb – egy héten belül harmadik – költözés tiszteletére.

Netanjahu Izrael barátainak nevezte a dél-amerikai országot

Netanjahu a ceremónián mondott beszédében méltatta a Paraguay és Izrael közötti kiváló kapcsolatokat, emlékeztetett rá, hogy a dél-amerikai ország támogatta Izrael megszületését, és mellé állt a nemzetközi diplomáciában. „Fogadják nem csak kormányunk, hanem Izrael népének mély háláját is. Emlékezünk a barátainkra, nincsenek Önöknél jobb barátaink” – mondta Netanjahu az ünnepségen, s hangsúlyozta, hogy Paraguay befogadott a nácik elől menekülő zsidókat is.

Palesztin válaszlépés

“Szívem mélyéből értékelem ezt az országot, amely bátran védi a békés élethez fűződő jogát, és dicséretesen virágzó gazdaságú államot épít saját és gyermekei jövőjének biztosítására”- felelte Cartes. Az eseménynek nem örültek a palesztinok: a Palesztin Hatóság – válaszul Paraguay lépésére – arra kérte az arab és a muzulmán országokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Guatemalával és Paraguayjal – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja.

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és múlt hétfőn hivatalosan áthelyezték az amerikai követségi épületüket a városba. Ez a döntés tiltakozást váltott ki a palesztinok körében, akik szintén Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának.