Szijjártó szerint koncepciós eljárás folyik Magyarország ellen

 

Újabb európai parlamenti bizottság mondott lesújtó véleményt a magyarországi helyzetről. Szerdán a kulturális és oktatásügyi bizottságban a felsőoktatás, a sajtószabadság, a romák helyzete és a civil szervezetek működése miatt fogalmaztak meg aggályokat. Azt javasolták, hogy vesse be Brüsszel az uniós atomfegyvert Magyarország ellen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en azt mondta: az Európai Parlament egy koncepciós eljárást folytat Magyarországgal szemben, és mindenfajta esztelen és jól láthatóan mindenki által tudottan igaztalan vádakkal illetnek sorozatosan bennünket.

„Nem érdekli a valóság az ott ülő EP-képviselőket, nyilvánvalóan NGO-k hálózata dolgozik Brüsszelben és Strasbourgban azon, hogy lobbizással, információadással meggyőzze a képviselőket bizonyos álláspontok helyességéről vagy helytelenségéről. Az látszik, hogy NGO-k egy csoportja folyamatosan rendkívül negatív képet fest Magyarországról, ezen NGO-kban közös, hogy közvetve, közvetlenül, szorosabban vagy lazábban Soros György hálózatához tartoznak” – fogalmazott a miniszer.

Hozzátette: ezek a bizottsági anyagok olyan ügyeket hánytorgatnak fel, amelyeket már régen lezárt Magyarország és az Európai Bizottság.

Szijjártó Péter kitért az ukrán elnök által visszavont állampolgárságitörvény-módosításra, mint mondta, ez csak az első lépés kell, hogy legyen, ha Ukrajna komolyan gondolja euroatlanti törekvéseit.

Beszélt arról is: az elmúlt négy esztendő eredményei azt mutatják, kifejezetten jó döntés volt egységesíteni a külpolitika és a külgazdaság irányítását. Mint mondta, minden évben nőtt a magyar export, tavaly meghaladta a 100 milliárd eurót, a Magyarországra irányuló beruházások száma is 60 százalékkal nőt négy év alatt.

Arról is beszélt, hogy új elemként kerül a minisztériumhoz a polgári hírszerzés irányítása, az energetikai tárgyalások, a magyar határokat keresztező infrastrukturális fejlesztések és az űrkutatás is.

 

Szijjártó Péter a nyugat-balkáni konferencia kapcsán kifejtette, azt a kezdeményezést tették, hogy még idén minden tárgyalási fejezet nyissunk meg Montenegróval és Szerbiával.