Macedónia ismét meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet

 

Az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon Macedónia, a biztonsági szervek szerint ugyanis a migrációs nyomás bármelyik pillanatban felerősödhet.

A szkopjei parlament védelmi és biztonsági bizottsága szerdán fogadta el az erről szóló javaslatot, amely várhatóan néhány napon belül a képviselők elé kerül. A macedón parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a bizottság azt javasolja, hogy további fél évvel, azaz december 31-ig hosszabbítsák meg a válsághelyzetet Macedónia déli és északi határövezetében.

Gevgelija, 2017. februá 24. Katonák járőröznek a szögesdrótkerítéssel védett macedón-görög határon, a dél-macedóniai Gevgelija közelében 2017. február 24-én. A határ védelmével Macedónia az illegális bevándorlást igyekszik megakadályozni. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók. A hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ “legforgalmasabb” részein.

 Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, az utóbbi néhány hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. A macedón válságkezelési központ vezetője szerint pedig azért van szükség a válsághelyzet meghosszabbítására, mert a katonaság csak akkor tud azonnal reagálni, ha válsághelyzet van. „Nemcsak Macedónia, hanem az Európai Unió határait is védjük” – tette hozzá Agron Buxhaku. A macedón határokon a helyi rendőrök és katonák mellett mintegy száz külföldi rendőr teljesít szolgálatot.