ENSZ-szakértő: A Szíria elleni szankciók élezik a humanitárius válságot

 

A Szíria elleni szankciók csak élezik a 2011 óta háború sújtotta országban uralkodó humanitárius válságot - közölte csütörtökön Idrisz Dzsazairi, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) szakértője.

A szakértő kifejtette: a szíriai konfliktus kitörése után az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) egyoldalúan gazdasági büntetőintézkedéseket hozott Szíriával szemben, hogy meggyengítsék Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét. Ezek a szankciók főként a bank- és olajszektort célozták.

A szíriai rezsim meghívására   Damaszkuszba látogató Dzsazairi rámutatott:  a szóban forgó  büntetőintézkedések következménye, hogy a szíriai embereket megfosztották  alapvető humanitárius szükségleteiktől.

Az ENSZ-szakértő szerint nem teljesen világos, hogy mi nem tartozik a szankciók hatálya alá.

Hozzátette: éppen ezért ezek a gazdasági és humanitárius szereplők kénytelenek illegális utakat találni áruik eljuttatásához, ami nemcsak plusz költséggel jár, hanem olykor Szíriával kapcsolatos tevékenységük beszüntetését is jelenti.

Dzsazairi példának az alkatrészekkel történő kereskedést hozta fel. Mint mondta, ezek a termékek biztosítják olyan szolgáltatások és eszközök fenntartását, mint az áram- és vízellátás, egészségügyi berendezések, mezőgazdasági berendezések, mentőautók, vagy éppen személyszállító buszok.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szankciók miatti gazdasági károk leginkább a legkiszolgáltatottabbakat érintik.

Az AFP francia hírügynökség hozzátette: a szíriai háború három évtizeddel visszavetette az ország gazdaságát, az infrastruktúra jelentős része megsemmisült, a dolgozó korú emberek felének nincs munkája, és a szíriai ipari olajtermelés gyakorlatilag megszűnt.

Bár Damaszkusz korábban közölte, hogy az ország helyreállítási munkálataiban egyik legfőbb szövetségesére, Oroszországra számít, mindazonáltal újraépítésről egyelőre alig  tudni valamit.  Az  AP amerikai hírügynökség  korábbi jelentése szerint Rakkában, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet volt szíriai fellegvárában még mindig a  halottakat  ássák ki a törmelék alól, és  újraépítésről egyelőre szó sincs.