Merkel alkudozna Trumppal

 

Az Európai Unió hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal a kereskedelemkorlátozó intézkedések csökkentéséről, de kizárólag kölcsönös alapon, és abban az esetben, ha Washington nem vet ki vámtarifákat az unió Egyesült Államokba irányuló acél- és alumíniumexportjára – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Szófiában.

„Közös álláspontunk van. Tartós mentességet akarunk kapni (az acél- és alumíniumexportot sújtó vámtarifák alól), és azután beszélhetünk arról, hogyan lehetne kölcsönösen csökkenteni a kereskedelmet korlátozó tényezőket” – mondta Merkel újságíróknak a csúcstalálkozó előtt.

Theresa May és Angela Merkel Szófiában (EPA/Vassil Donev)

A német kancellár hozzátette: a szerda esti munkavacsorán az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy az iráni atomprogramot korlátozó, 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás „nem tökéletes”, mégis fenn kell tartani az Egyesült Államok kiválása után is, és további tárgyalásokat kell folytatni Iránnal más kérdésekről is, köztük a ballisztikusrakéta-programról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár is azt hangsúlyozta: fontos, hogy az Európai Unió összehangolt módon reagáljon az ügyben, és ez a közös szándék a munkavacsorán is érezhető volt. „Még van pár hetünk, hogy megmentsük az egyezményt. Pillanatnyilag senki nem tudja megmondani, hogy sikerülni fog-e, de megteszünk mindent” tette hozzá Kurz.

Emmanuel Macron francia államfő a tanácskozás előtt a sajtó érdeklődésére szintén kiemelte, hogy az unió teljes mentességet szeretne az amerikai vámtarifák alól. Hozzátette: Európának meg kell őriznie kereskedelmi szuverenitását.

Iránnal kapcsolatban arra is kitért, hogy az EU-nak meg kell védeni az amerikai szankcióktól azokat az európai vállalatokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak Iránnal. Macron hangsúlyozta: megérti, hogy a nagyobb vállalatok mindenképpen szeretnék megvédeni amerikai érdekeltségeiket, de az EU-nak támogatni kell azokat a kisebb – az amerikai vagy más piacok változásainak kevésbé kitett – cégeket, amelyek továbbra is fenn akarják tartani gazdasági kapcsolataikat Iránnal.