Szófiába érkezett Orbán Viktor

 

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett Szófiába, ahol részt vesz az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki csúcstalálkozóján - tájékoztatta a bolgár fővárosban az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Szerda este tartják meg az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsoráját – mondta. A  nyugat-balkáni csúcstalálkozó munkaüléseire valamint a V4-miniszterelnökök külön egyeztetésére csütörtökön kerül sor, emellett Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat majd európai vezetőkkel – közölte Havasi Bertalan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) megbeszélést folytat Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével Szófiában 2018. május 16-án. Ezen a napon tartják az Európai Néppárt csúcstalálkozóját, majd este az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsoráját a bolgár fővárosban. Másnap az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóját rendezik Szófiában. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Később Havasi Bertalan arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki szófiai csúcstalálkozója előtt az Európai Néppárt (EPP) szerdai tanácskozását követően kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről. Kifejtette: a kormányfő találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével. „Régi barátjával, a Fidesz régi támogatójával” az európai politika aktualitásairól tanácskoztak – tette hozzá.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor tárgyalt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetőjével, Sybrand van Haersma Buma képviselővel, akivel megállapították, hogy hasonlóan gondolkodnak az EU előtt álló kihívásokról, a migrációról és a társadalmi alapértékekről. „Európa jövője csak a keresztény kultúra megőrzésével képzelhető el” – szögezték le. A sajtófőnök tájékoztatása szerint Orbán Viktor tárgyalt Hrisztijan Mickoszkival, a konzervatív macedón VMRO-DPMNE párt vezetőjével is, akivel a Nyugat-Balkán európai integrációjáról beszéltek.

A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja Macedónia mielőbbi európai uniós csatlakozását – tette hozzá Havasi Bertalan.

Több téma is napirenden

A szófiai csúcstalálkozó célja, hogy új lendületet adjon az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak. A csúcstalálkozó résztvevői arra törekednek, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a nyugat-balkáni partnerek mellett, és arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a térség az európai családhoz tartozik.

Emellett el akarják mélyíteni az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, valamint szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a közös kihívások kezelésében, így a biztonság, a migráció, a geopolitikai fejlemények és a jószomszédi kapcsolatok tekintetében.

A hírek szerint a transzatlanti kapcsolatok aktualitásai is terítékre kerülnek, miután Trump a közelmúltban felmondta az iráni atomalkut.

A csúcstalálkozón az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőin túl a hat nyugat-balkáni partner, azaz Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó vezetői vesznek részt. A találkozó házigazdája Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke.